De koers van ethereum schiet omhoog nu ook Wall Street zich lijkt over te geven aan de cryptomania.

Ethereum, de op een na grootste cryptomunt in marktwaarde, schoot dinsdag door de 600 dollar en noteerde woensdagochtend boven de 650 dollar: een plus van 36 procent binnen 24 uur.

Ethereum heeft hiermee een marktwaarde van ongeveer 63 miljard dollar, tegen 282 miljard dollar voor de bitcoin.

Het gaat lekker met de cryptomunten: het ene record staat amper in de boeken of het sneuvelt alweer door een ander – dinsdag piekte de bitcoin met een record boven de 17.600 dollar terwijl broertje Litecoin dinsdagochtend boven de 300 dollar uitsteeg.

Banken zien nuttige toepassing van blockchain

Dat ethereum piekt heeft alles te maken met plannen van een groep banken onder leiding van de in Zwitserland gevestigde vermogensbeheerder UBS.

De groep heeft maandag namelijk aangekondigd een controlesysteem voor het verifiëren van data van collega-banken te willen opzetten op het blockchainnetwerk van ethereum. Anders dan bitcoin ondersteunt ethereum namelijk wél applicaties op haar netwerk die geschikt zijn voor andere projecten dan digitaal geld alleen - de zogeheten smart contracts.

Barclays, Credit Suisse en UBS zijn de grote namen binnen het pilotproject. Ze willen zich voorbereiden op nieuwe regulering voor banken genaamd MIFID II, Markets in Financial Instruments Directive. Deze ingrijpende reglementaire herziening moet in 2018 zijn beslag moet krijgen.

"Het is een tool om de kwaliteit van onze referentiedata te verbeteren die we gebruiken voor MIFID II", aldus Peter Stephens, hoofd blockchaininnovatie bij UBS, tegen Business Insider.

Gewoonlijk bekijkt een derde partij data van diverse banken en geeft die intermediair vervolgens feedback omtrent de kwaliteit en accuraatheid ervan. De banken willen nu in plaats hiervan de blockchain van ethereum - een digitaal logboek - gebruiken om elkaars data te controleren.  "We vertrouwen de blockchain", aldus Stephens.

LEES OOK: De schepper van Litecoin waarschuwt voor de koersexplosie van zijn eigen munt

MIS OOK NIET: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier