Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:39

De Amerikaanse cryptomiljardair Sam Bankman-Fried ziet de potentiële ‘Ethereum-killers’ Solana en Avalanche als de twee meestbelovende blockchains van dit jaar.

In een interview met Decrypt zegt de CEO van handelsplatform FTX dat Solana, in marktwaarde de zevende cryptomunt ter wereld, iets heeft gedaan dat weinige andere cryptoplatforms nog hebben gedaan en dat is opschalen. “Het is een van de weinige blockchains die een echt geloofwaardig pad zijn ingeslagen naar opschalen tot een niveau dat nodig is voor breed gebruik.”

De totale marktwaarde van Solana bedraagt zo’n 40 miljard dollar. Dat is fors lager dan de circa 345 miljard dollar die Ethereum waard is, de nummer twee op de cryptomarkt. Maar in een recent rapport wijzen analisten van Bank of America erop dat de blockchain van Solana zich al heeft bewezen met lage transactiekosten, gebruiksgemak en schaalbaarheid ten opzichte van andere cryptoplatforms zoals Ethereum, dat bekendstaat om de hoge transactiekosten.

Over het platform Avalanche zegt Bankman-Fried: “Het is een echte blockchain, een coole chain en ik denk dat er een enorm grote wereld uit voort kan komen.”

De cryptomunt avax van Avalanche staat met een marktwaarde van zo'n 19 miljard dollar op de twaalfde plek van grootste cryptomunten ter wereld en is in 2021 hard in waarde gestegen.

Avalanche wordt samen met Solana, Cardano en Polkadot gezien als een zogenoemde Ethereum-killer. Dit heeft ermee te maken dat je op deze netwerken ook gebruik kunt maken van 'slimme contracten'. Dit zijn stukje computercode waarin afspraken tussen twee partijen worden vastgelegd. Als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan een transactie vervolgens geautomatiseerd worden uitgevoerd. Hierbij is geen intermediair zoals een bank of broker meer nodig.

Simme contracten zijn een doorslaggevende factor geweest voor de enorme groei van onder meer de NFT-markt (non-fungible tokens). Daarbij gaat het om digitale eigendomscertificaten die worden gebruikt voor bijvoorbeeld verzamelobjecten en kunst.

Bankman-Fried geeft tegenover Decrypt aan dat de bitcoin als grootste cryptomunt "in het centrum van het ecosysteem van de cryptowereld zal blijven staan." Maar de rol van de blockchain (digitale logboek) van de bitcoin zal minder groot worden. Transacties zullen steeds vaker verlopen via systemen die bovenop de blockchain van de bitcoin worden geplaatst en die het kopen en verkopen van cryptomunten makkelijker maken.

LEES OOK: Dit zijn kansrijke cryptomunten voor 2022, volgens experts: Ethereum-killers en metaverse-tokens