De bitcoin is met een marktwaarde van ruim 1.000 miljard dollar veruit de grootste cryptomunt, maar de nummer twee doet het dit jaar qua koersprestaties een nog stuk beter.

Cryptomunt ether, die bij het Ethereum-platform hoort, noteert dit jaar een plus van ruim 500 procent, terwijl de bitcoin een koerswinst heeft geboekt van iets minder dan 100 procent.

Woensdag noteerde ether iets boven de 4.700 dollar, tegen een koers van ongeveer 57.000 dollar voor de bitcoin. Begin dit jaar startte ether op 750 dollar, terwijl de bitcoin begin januari op 29.000 dollar noteerde.

Het prestatieverschil tussen de bitcoin en ether van ruim 400 procentpunt was nog nooit zo groot, blijkt uit historische data van Bloomberg

Ethereum profiteert van groei praktische toepassingen

De populariteit van het Ethereum-platform wordt onder meer gedreven door enthousiasme over toepassingen op het gebied van gedecentraliseerde financiële diensten, die via zogenoemde 'smart contracts' worden gefaciliteerd.

Smart contracts zijn stukjes computercode waarin afspraken tussen twee partijen worden vastgelegd en die automatisch worden uitgevoerd op een cryptoplatform zonder tussenkomst van intermediairs zoals banken.

Volgens vermogensbeheerder Coinshares staken professionele beleggers afgelopen week 23 miljoen dollar in beleggingsproducten die zich richten op ether.

En de Amerikaanse derivatenbeurs CME Group wil op 6 december nieuwe termijncontracten lanceren voor ether, via zogenoemde micro futures. Ook dat is een manier voor institutionele beleggers om blootstelling te krijgen aan ether, zonder de cryptomunt direct te hoeven te kopen.

Metaverse geeft ether een flinke boost

Een andere ontwikkeling is de hype rond toepassingen van de 'metaverse' in de cryptowereld. Het gaat hierbij om virtuele 3D-omgevingen waarin gebruikers als avatar kunnen rondbanjeren en activiteiten kunnen ontplooien.

Het gamingplatform Sandbox werkt met zo'n metaverse en gebruikt het Ethereum-platform voor financiële transacties binnen zijn virtuele omgeving. Recent heeft Sandbox een miljoeneninvestering opgehaald bij de Japanse durfinvesteerder Softbank.

Intussen sluiten gebruikers van Sandbox miljoenendeals af met virtuele vastgoedtransacties om stukken land in de online omgeving te claimen. Aangezien het Ethereum-platform dit faciliteert, straalt het enthousiasme voor metaverse-toepassingen ook af op de waarde van ether.

Ether heeft een marktwaarde van ongeveer 560 miljard dollar, dus pakweg de helft van de omvang van de bitcoin. Maar sommige beleggers denken dat dit kan veranderen en dat ether de grootste cryptomunt kan worden. Dit wordt in de cryptowereld 'the flippening' genoemd.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Een Nederlandse crypto-adviseur legt uit waarom ether de bitcoin kan passeren als grootste cryptomunt – en noemt een andere populaire altcoin ‘totaal overgewaardeerd’