De keukens van sterrenrestaurants in ons land zijn vaak vies. Twee op de vijf sterrenrestaurants hebben in de afgelopen vier jaar ook een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat voornamelijk om ongedierte in de keuken, het onzorgvuldig opslaan van producten en vieze keukens, blijkt uit eigen onderzoek van omroep KRO-NCRV.

Nederland telt 106 restaurants die één of meerdere Michelin-sterren mogen voeren. Sinds 2012 voerde de NVWA 133 keuringen uit bij 79 restaurants. Deze keuringen worden niet aangekondigd bij de restauranteigenaar.

Bij dertig restaurants was volgens de NVWA alles op orde. Daarnaast werden bij achttien zaken kleine fouten ontdekt en kregen 31 gelegenheden een officiële waarschuwing, aldus KRO-NCRV. Twee restaurants kregen na een keuring direct een boete. De namen van de restaurants zijn niet bekendgemaakt.

De NVWA heeft de uitkomsten van het onderzoek bevestigd.

Nederland telt momenteel twee 3-sterrenrestaurants, De Leest uit Vaassen en De Librije in Zwolle, gevolgd door twintig 2-sterrenrestaurants; de overige ruim tachtig bekroonde restaurants hebben één ster.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl