Cyber security expert Dave Maasland waarschuwde tijdens zijn mini TedTalk op het tweede HP Work Happy Event voor steeds slimmere cybercriminelen maar hij ziet ook een drietal positieve ontwikkelingen.

Opgegroeid met dreiging

Maasland heeft volop vertrouwen in Gen Z. Wereldwijd maakt deze generatie een derde uit van de huidige wereldbevolking. Als geen ander zijn ze als digital natives opgegroeid met digitale dreiging. Volgens Maasland combineren ze die ervaring met een groot maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel. Zij zijn de eersten die zich op een natuurlijke wijze bewust zijn van het doorlopende risico op hacks en threats.

Klik maar op die link

De tweede trend van Maasland is weerbaarheid. Gehackt worden we allemaal. Het gaat erom hoe je daar vervolgens mee omgaat. En: ‘Als de basismaatregelen goed genomen worden, dan is het helemaal niet makkelijk om die te omzeilen.’ Hij pleit er ook voor om de schuld niet meer bij medewerkers neer te leggen. ‘Bedrijven moeten dat omdraaien: die moeten je gaan beschermen. Dan kun jij op link klikken zonder dat het hele bedrijf in de fik vliegt.’

Concurreren op veiligheid

En zijn derde trend is de invloed die cyber security heeft op ondernemerschap. Maasland ziet concurrenten plotseling samenwerken. Banken slaan de handen ineen. ‘Niemand wil concurreren op digitale veiligheid. Zo ontstaan hele nieuwe ecosystemen. Zelfs nieuwe publiek-private samenwerkingen. De overheid staat open voor het bedrijfsleven.’

Benieuwd hoe Dave Maasland aankijkt tegen de verhouding tussen innovatie, veiligheid en ondernemerschap? Kijk dan hier de video terug.