• Nederlandse huishoudens gaan in 2021 gemiddeld 17 euro meer betalen voor het transport van stroom en gas.
  • Dat betekent bij een gemiddeld energieverbruik een stijging van ruim één procent op de totale energierekening.
  • De hogere prijzen voor het transport worden vooral veroorzaakt door de hogere prijzen die regionale netbeheerders moeten betalen aan de landelijke beheerder TenneT.

Het transport van elektriciteit en gas wordt volgend jaar gemiddeld 17 euro per huishouden duurder, blijkt uit het tarievenbesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die stijging is exclusief btw en zal terug te zien zijn op de energierekening.

De hogere prijzen voor het transport worden vooral veroorzaakt door de hogere kosten die regionale netbeheerders gaan betalen aan de landelijke netbeheerder TenneT.

De energierekening bestaat naast de kosten voor aansluitingen en transport (het netbeheer) uit de leveringstarieven voor stroom en gas, de vaste kosten voor het energiebedrijf en de korting op je energiebelasting.

Om duidelijk te maken welke impact de tariefstijging van het transport heeft voor je totale energiekosten kijken we naar een rekenvoorbeeld van Milieu Centraal van een gemiddelde energierekening in 2020.

De kosten voor het netbeheer (waaronder transport van stroom en gas) bedragen in onderstaand voorbeeld 426 euro. Daar komt komend jaar 20,60 euro bij (17 euro plus btw).

Op de totale rekening van 1.690 euro betekent dat een stijging van iets meer 1,2 procent.

Infographic: Milieu Centraal
Infographic: Milieu Centraal

Hoe hoog de energierekening in 2021 daadwerkelijk uitvalt, hangt natuurlijk ook af van de aanpassing van de leveringstarieven van stroom en gas die de energieleveranciers eind dit jaar bekend zullen maken.

Energieleveranciers mogen hun tarieven zelf bepalen: de prijs die je betaalt verschilt dus per energiebedrijf.

Ook de vaste kosten die het energiebedrijf rekent verschillen. Bij de goedkoopste aanbieder betaal je volgens Milieu Centraal bij elkaar zo'n 60 euro op jaarbasis, terwijl je bij de duurste op zo'n 200 euro uitkomt.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Dit geven Nederlanders uit aan vaste lasten – en zo is de verdeling tussen hypotheek, huur, energie, zorgverzekering en andere uitgaven