We gaan alweer richting de lente en kunnen dus concluderen dat de winter opvallend mild is geweest, met relatief lage energieprijzen voor gas en stroom. Een meevaller voor de energierekening! Ook in maart zet de prijsdaling door, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de energietarieven voor nieuwe klanten.

De sterkste concurrentie tussen energieleveranciers zit nog steeds bij aan de ene kant dynamische contracten, waarbij prijzen van gas en stroom op dagbasis veranderen, en anderzijds bij vaste contracten waarbij de prijzen 1 jaar tot 3 jaar gelijk blijven.

Uit het maandoverzicht van Business Insider Nederland voor de energieprijzen per 1 maart, op basis van data van Energievergelijk.nl, blijkt dat de verschillen tussen de prijzen van energieleveranciers nog steeds fors zijn. Goed vergelijken loont dus nog steeds.

De gemiddelde gasprijs voor alle soorten contracten, dus dynamisch, variabel én vast, noteert begin maart op 1,22 euro per kuub. Dat is liefst 6 cent lager dan de gemiddelde prijs voor nieuwe klanten begin februari.

Aangezien het gaat om de prijs inclusief belastingen, lijkt de hogere energiebelasting op gas die is ingevoerd per 1 januari 2024 inmiddels bijna volledig gecompenseerd te zijn door een verlaging van de 'kale' productprijzen. De energiebelasting op gas is namelijk met 11 cent per kuub gestegen per 1 januari. Maar in de eerste twee maanden van dit jaar is de gemiddelde gasprijs inmiddels met 10 cent per kuub gedaald.

Voor stroom geldt dat de gemiddelde prijs voor alle soorten contracten bij nieuwe klanten op 0,28 euro per kWh ligt begin maart. Dit is 2 cent lager dan begin februari. Al ligt dit mogelijk anders, als je zonnepanelen hebt.

Om de verschillen tussen verschillende aanbieders uit te lichten splitsten we de gas- en stroomprijzen hieronder uit tussen enerzijds dynamische en variabele tarieven en anderzijds contracten waarbij de prijs 1 jaar of langer vast ligt. Dat geeft een beter beeld van de concurrentie tussen aanbieders in verschillende marktsegmenten.

Het overzicht van energieprijzen bij ruim twintig energieleveranciers per 1 maart 2024 heeft betrekking op contracten voor nieuwe klanten. De data komen van Energievergelijk.nl.

Dynamische en variabele prijzen: gas en stroom

We beginnen met de energieprijzen voor dynamische en variabele energiecontracten. In het geval van dynamische prijzen wordt de prijs voor consumenten op dagbasis aangepast, waarbij de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkt leidend is. Voor de dynamische prijzen per 1 maart gaat het dus om een momentopname.

Energieleveranciers passen doorgaans één keer per maand of eens per drie maanden de variabele energieprijzen aan.

In de tabel hieronder zijn de prijzen van ruim twintig aanbieders gesorteerd op basis van de gasprijs van laag naar hoog. Voor de meeste huishoudens is gas de hoogste kostenpost van de energierekening.

De gemiddelde gasprijs voor dynamische en variabele contracten ligt per 1 maart op 1,29 euro per kuub. Dat is 2 cent lager dan het gemiddelde van februari. Dit heeft vooral te maken met sterk concurrerende dynamische prijzen aan de onderkant van de markt.

Door de daling van groothandelsprijzen in februari zijn er momenteel behoorlijk lage dynamische tarieven te vinden van 1,08 euro tot 1,09 euro per kuub. Gevolg is dat de gemiddelde prijsontwikkeling van dynamische én variabele tarieven wordt gedrukt. Aan de bovenkant van de markt zijn er namelijk bij de variabele gasprijzen nog steeds tarieven van boven de 1,50 euro per kuub te vinden.

Als je de stroomprijzen bekijkt, is het beeld vergelijkbaar. Hier ligt het gemiddelde voor de dynamische en variabele prijzen per 1 maart op 0,29 euro per kWh. Dat is ongeveer 1 cent lager dan de gemiddelde prijs voor nieuwe klanten in februari.

Die daling is opnieuw vooral te zien bij aanbieders van dynamische contracten, waarbij de laagste tarieven tussen de 0,21 euro en 0,23 euro per kWh liggen. Aan de bovenkant van de markt zijn stroomprijzen relatief stabiel met variabele prijzen van 0,37 euro tot 0,40 euro per kWh.

Vaste prijzen gas en stroom: lage tarieven

Wie energieprijzen voor 1 jaar of 3 jaar vastzet, heeft meer zekerheid over energiekosten gedurende een langere periode. Het marktbeeld is nog steeds dat je momenteel niet met dagelijks fluctuerende dynamische tarieven kunt concurreren, maar wel met variabele energieprijzen.

In de tabel hieronder hebben we de 1-jaarstarieven en de 3-jaarstarieven voor gas en stroom weergegeven, per 1 maart voor nieuwe klanten. Ook deze lijst is gesorteerd van laag naar hoog op basis van de gastarieven.

De gemiddelde vaste gasprijs ligt per 1 maart op 1,20 euro per kuub. Dat is liefst 6 cent lager dan begin februari.

De gemiddelde vaste gasprijs is ook lager dan het gemiddelde variabele/dynamische tarief. Maar dat ligt dus vooral aan de relatief hoge variabele gasprijzen, want dynamische gasprijzen zijn momenteel de laagste in de markt.

Kijken we naar de vaste stroomprijzen, dan ligt het gemiddelde op 0,28 euro per kWh per 1 maart. Dat is 2 cent lager dan het gemiddelde van begin februari. Ook hier ben je vaak gunstiger uit met een vast contract dan met een variabel contract waarbij de prijzen één keer per maand of per drie maanden veranderen.

Kortom, dynamische tarieven zijn momenteel opvallend laag, maar daarbij loop je ook meer risico. Als marktprijzen stijgen, voel je dat met een dynamisch tarief meteen en moet je de hogere kosten voor de energierekening ook kunnen opvangen.

De tarieven voor contracten van 1 jaar vast of langer liggen hoger dan de dynamische prijzen, maar bieden wel meer zekerheid over de energiekosten. Vooral bij de gasprijzen is de daling in de afgelopen weken fors geweest.

LEES OOK: Gasverbruik daalt fors: in meeste provincies zit gros huishoudens inmiddels onder de 1.500 kuub op jaarbasis