Energieprijzen op groothandelsmarkten zijn sinds eind augustus behoorlijk gedaald vanaf de piekniveaus van dat moment. Dit begint door te sijpelen in de tarieven van energiebedrijven. Wanneer klanten daar iets van merken, hangt mede af van de frequentie waarmee energiebedrijven de variabele tarieven aanpassen.

Onderstaande grafiek laat zien hoe de ontwikkeling van de gasprijs op groothandelsmarkten hierbij een rol speelt.

Te zien is dat gasprijzen op de groothandelsmarkt vanaf het piekniveau van ongeveer 350 euro per megawattuur eind augustus inmiddels ruimschoots zijn gehalveerd. Maar de actuele prijs van ongeveer 127 euro per megawattuur is nog wel hoger dan de prijsniveaus die golden vóór juli.

Dit betekent dus dat als een variabel tarief voor het laatst is aangepast in september, het in de lijn van de verwachting ligt dat de volgende aanpassing lagere tarieven voor gas (en stroom) oplevert vergeleken met het tarief van september. Maar als een energieleverancier bijvoorbeeld voor het laatst de tarieven in juli heeft aangepast, kan het nog steeds zo zijn dat er ten opzichte van juli een verhoging van de tarieven komt.

Klanten van energieleverancier Eneco die per november nieuwe variabele tarieven krijgen, betalen iets minder dan klanten voor wie de tarieven in oktober zijn aangepast, bevestigt een woordvoerster tegenover persbureau ANP na berichtgeving van het AD. In november gaan klanten die dan een tariefaanpassing krijgen 3,17 euro per kubieke meter gas en 79 cent per kilowattuur elektriciteit betalen.

Eneco verlaagt prijzen gas en stroom beetje in november

Volgens de zegsvrouw is het wel "koffiedik kijken" of de tarieven dan omlaag gaan. "Er zijn zoveel geopolitieke spanningen op dit moment, dat het moeilijk is om te zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Daarover kunnen we geen garanties geven."

Eneco past de tarieven voor bestaande klanten momenteel om de paar maanden aan. Energieleveranciers hanteren wat dit betreft allemaal een eigen beleid. Tot begin dit jaar was het gebruikelijk om variabele energietarieven alleen in januari en juli aan te passen, maar door de sterke schommelingen van energieprijzen zijn leveranciers ertoe overgegaan om prijzen veel vaker aan te passen.

Op basis van de marktontwikkeling kan het dus zijn dat er een lichte kentering komt en dat prijzen van stroom en gas iets gaan dalen. Dit laat echter onverlet dat bijvoorbeeld gasprijzen vergeleken met een jaar geleden nog altijd ongeveer een factor drie hoger liggen.

LEES OOK: Prijsplafond energie: heeft switchen van energieleverancier nog zin in 2023?