• Huizenkopers hebben steeds meer oog voor de energiezuinigheid van een woning.
  • De prijskorting voor een eengezinswoning met rood energielabel (F of G) is opgelopen tot ruim 30.000 euro, blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht.
  • Huizen met een groen energielabel (A of B) leveren juist een prijspremie op, behalve in de vier grote steden.

Huizen met een rood energielabel worden tegen steeds grotere kortingen verkocht. Uit onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht blijkt dat de prijskorting voor een eengezinswoning met rood label (F of G) is opgelopen tot ruim 30.000 euro.

Daaruit blijkt dat kopers steeds meer oog hebben voor energiezuinigheid, zegt promovenda Linde Kattenberg van de Universiteit Maastricht: “Een rood gelabelde koopwoning staat voor hogere stookkosten, maar ook voor een kostbaardere verduurzaming in de toekomst. Kosten waar kopers meer rekening mee lijken te gaan houden in hun aankoop.”

De invloed van de recent explosief gestegen energieprijzen is nog niet meegenomen in het onderzoek van de universiteiten, maar tot juli van dit jaar bedroeg de prijskorting van een koopwoning met een rood F/G-label gemiddeld al 6 procent.

De kortingen zijn zowel te zien op het platteland als in de grote stad en zowel bij eengezinswoningen als bij appartementen.

Prijspremie groene labels

Kopers zijn over het algemeen bereid meer te betalen voor energiezuinige woningen met groen label (A en B). Gemiddeld gaat het om 3 tot 6 procent meer bij een eengezinswoning. Maar in de vier grote steden is die zogenoemde ‘groene premie’ juist geheel verdwenen.

Bron: Tilburg University
Bron: Tilburg University

Dat de gunstige groene labels geen premie meer opleveren in de grote steden komt hoogstwaarschijnlijk door de overspannen woningmarkt daar.

"In de grote steden is een gunstig energielabel amper nog een troefkaart bij de verkoop", zegt hoogleraar economie Dirk Brounen van Tilburg University. "Daar wordt energiezuinigheid in de biedingsstrijd onder kopers nauwelijks nog op waarde geschat."

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke huizen, van de zeer zuinige groene klasse A++++ tot en met de zeer onzuinige rode klasse G. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de isolatie, zonnepanelen, al dan niet energiezuinige verwarming en de ramen.

Bij het verkopen van een huis moet je sinds 2015 een geldig geregistreerd energielabel hebben.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Het duurt nog tot 2055 voordat de gemiddelde koopwoning energielabel A heeft – Flevoland loopt voorop, Zeeland bungelt onderaan