Zonnepanelen op je bedrijfspand zorgen voor een verduurzaming en een lagere energierekening, maar niet iedere ondernemer heeft de financiële ruimte voor zo’n grote investering. Greenchoice helpt daarom complete bedrijventerreinen te vergroenen, want échte energiewinst is een stuk makkelijker te behalen als je samenwerkt.  

Projectmanager Bastiaan de Boer van Greenchoice ziet dat er op bedrijventerreinen veel energiewinst te behalen is. Terwijl het ene bedrijf een piek heeft in het energiegebruik, hebben de buren wellicht energie over. “Daarom is het belangrijk de handen ineen te slaan.”

Greenchoice helpt bedrijventerreinen, samen met partners Spectral en J-OB, op een integrale manier te verduurzamen. Dit doen de partners door het opwekken en het gebruik van de energie goed op elkaar af te stemmen, wat flexsturing wordt genoemd. 

Flexsturing is zeer voordelig voor bedrijven, omdat het duurzaam is, de energiekosten verlaagt en de druk op het elektriciteitsnet in het gebied verlicht. “Door zelf duurzame energie op te wekken en te gebruiken, weet je zeker dat je stroom écht groen is”, aldus De Boer. “Daarnaast betaal je geen belasting over stroom die je via je eigen zonnepanelen opwekt. Dus het scheelt kosten.” 

Verduurzamen doe je stap voor stap

Het verduurzamen van een bedrijventerrein doen Greenchoice en z’n partners stap voor stap. “We starten met een grondige scan van het bedrijventerrein en de bedrijven die er deel van uitmaken”, vertelt de Boer. “We letten op de juridische structuur van de bedrijven, het type energiegebruik en hoeveel dakoppervlak geschikt is voor zonnepanelen.” 

Wanneer de mogelijkheden voor het opwekken van energie en de gebruikspatronen goed in kaart zijn gebracht, kan er gekeken worden naar de flexsturingsmogelijkheden. Dat zijn dus de kansen om het energiegebruik te koppelen aan de momenten van opwekken. 

Een belangrijk onderdeel van de verduurzamingsaanpak van Greenchoice is samen met de bedrijven uitzoeken hoe de verbeteringen kunnen worden gefinancierd. “Het voordeel daarbij is dat we oplossingen integraal kunnen aanbieden”, zegt de project manager. “Daardoor zijn de voorwaarden gunstiger dan wanneer je maatregelen los of op bedrijfsniveau neemt.”

5 tips om direct de energierekening van jouw bedrijf te verlagen

Kan jouw bedrijf niet profiteren van een collectieve duurzaamheidsaanpak? Dan kan je met kleine aanpassingen alsnog je energieverbruik flink terugschroeven. 

Marijn de Boer is energieadviseur bij Energiepartners, een partner van Greenchoice, en bezoekt regelmatig bedrijven die op energie willen besparen, maar niet direct de financiële ruimte hebben om in zonnepanelen te investeren. Hij deelt vijf tips die je direct kan toepassen:

1. Verlaag de ingestelde ruimtetemperatuur. 

Elke graad verlaging levert zes procent besparing per jaar op.

2. Monitor het energieverbruik met een slimme meter. 

Door monitoring kan je sluipverbruikers identificeren zoals apparaten die continu stroom verbruiken en ventilatie die continu aan blijft staan.

3. Stel de juiste nacht en weekendverlaging in voor de verwarming. 

Als je pand wordt verwarmd met radiatoren, stel dan een nachtverlaging in van vijf graden. De temperatuur kan je al een half uur voor sluitingstijd verlagen om zo min mogelijk energie te verspillen. Stel de temperatuur één of twee uur voor openingstijden weer in naar de gewenste temperatuur.

4. Schakel ventilatie uit buiten openingstijden. 

Een ventilatiesysteem kan veel energie verbruiken als deze continu aan staat en zuigt ook warme lucht af, als deze buiten openingstijden aan blijft staan. Schakel de ventilatie minimaal een uur voor openingstijd wel weer in, zodat de ruimtes voldoende frisse lucht krijgen voordat er weer mensen binnenkomen.

5. Schakel verlichting buiten openingstijden uit. 

Wees kritisch op de hoeveelheid verlichting die ’s nachts brandt. Buitenverlichting kan eventueel met bewegingssensoren geschakeld worden om toch een vorm van inbraakbeveiliging te hebben.

Laat je inspireren door deze 11 bedrijven en start ook met verduurzamen

Het duurzaamheidsverhaal van Greenchoice is een van elf verhalen uit het eBook “Hoe verduurzaamt Zakelijk Nederland?”. Laat je inspireren door de ervaringen van bedrijven als DELA, DUWO, de Apenheul en het Van Gogh Museum. 

Download het Greenchoice eBook “Hoe verduurzaamt Zakelijk Nederland?” hier helemaal gratis, je hoeft zelfs je gegevens niet achter te laten.