• De emoji met het gezichtje dat huilt van het lachen, 😂, is de meest gebruikte emoji ter wereld, blijkt uit onderzoek van Unicode Consortium.
  • De tien meest gebruikte emoji’s zijn niet wezenlijk veranderd sinds 2019.
  • Het consortium, dat jaarlijks stemt op welke emoji’s toegevoegd worden aan telefoons, bestaat uit onder meer Apple en Google.

De emoji met het gezichtje dat huilt van het lachen, wordt door de jongere generatie niet meer als cool gezien maar het is nog steeds de meest gebruikte emoji ter wereld.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Unicode Consortium, de organisatie die verantwoordelijk is voor het uitkiezen van universele tekens voor het web, waaronder de emoji’s die op smartphones en computers verschijnen.

Volgens het onderzoek van Unicode worden emoji’s gebruikt door 92 procent van de internetgebruikers. De emoji met het gezichtje dat huilt van lachen, ook bekend als “De tranen van vreugde”, is goed voor 5 procent van dat gebruik.

Dit zijn de tien meest gebruikte emoji’s ter wereld: 😂  ❤️  🤣  👍  😭  🙏  😘  🥰  😍  😊 .

Het blijkt dat het gebruik van emoji's niet wezenlijk is veranderd sinds 2019, het jaar dat het Unicode Consortium voor het laatst deze gegevens naar buiten bracht. Destijds waren 😂  en ❤️ de meest gebruikte emoji's ter wereld. De "tranen van vreugde"-emoji staat al tenminste sinds 2017, althans op iOS- en macOS-apparaten, in de top.

Toch zijn er andere tekens die snel in populariteit zijn gestegen: de taart-emoji, 🎂, steeg 88 plaatsen naar nummer 25 en de ballon-emoji, 🎈, ging omhoog naar plaats 48 van plaats 139; het verdrietige gezicht-emoji, 🥺, die pas toegevoegd werd in 2019, zijn momenteel bij de top 15 van meest populaire emoj'si, blijkt uit gegevens van het Unicode Consortium.

Het consortium, dat onder meer gevormd wordt door techbedrijven zoals Apple, Facebook, Google en Microsoft, stemt jaarlijks op nieuwe emoji's en voegt elk jaar zo'n 100 nieuwe tekens aan iPhones en Android-telefoons. Bij de laatste telling, waren er in totaal liefst 3.663 emoji's.

LEES OOK: Apple haalt het bloed uit de injectiespuit-emoji, zodat praten over coronavaccins iets minder ongemakkelijk wordt