Volgens techmiljardair Elon Musk is Twitter nu ongeveer 20 miljard dollar (circa 19 miljard euro) waard, zo scheef hij vrijdag in een e-mail aan medewerkers van het bedrijf. In oktober betaalde Musk nog 44 miljard dollar voor het sociale netwerk.

Musk stuurde de e-mail om werknemers te informeren over een nieuw aandelencompensatieprogramma. Hij waarschuwde erin dat Twitter in een precaire financiële positie verkeert en dat het op een gegeven moment slechts vier maanden zou duren voordat het geld op zou raken.

De “radicale veranderingen” die hij vlak na zijn overname doorvoerde – waaronder massaontslagen en kostenbesparingen – waren dan ook nodig geweest om faillissement te voorkomen en de operaties te stroomlijnen.

Krachtens het nieuwe aandelencompensatieprogramma ontvangen Twitter-medewerkers voortaan aandelen in X Corporation, de holdingmaatschappij die Musk gebruikte om het bedrijf te kopen. De aandelen zullen worden toegekend op basis van de waardering van 20 miljard dollar.

Ook schreef Musk in zijn e-mail dat Twitter op een dag 250 miljard dollar waard zal zijn.

'Twitter draait weer break-even vanaf april'

Eerder deze maand zei Musk op een door zakenbank Morgan Stanley georganiseerde conferentie dat Twitter waarschijnlijk in het tweede kwartaal quitte kan spelen.

Nu geeft het door hem geleide bedrijf nog honderden miljoenen dollars meer uit dan er binnenkomen, onder andere doordat adverteerders Twitter links laten liggen na de overname vorig jaar.

Mogelijk zit er zelfs een positieve kasstroom in. Dat is nog iets anders dan een nettowinst, waarvoor ook nog rekening moet worden gehouden met afschrijvingen. 

Broncode Twitter gelekt op internet

Musk kampt niet alleen met financiële zorgen. Volgens Twitter zijn delen van de belangrijke broncode van het social mediaplatform online gelekt, zo schrijft The New York Times.

Twitter lichtte vrijdag het online platform voor softwareontwikkelaars GitHub in dat de code daar gepost was. Github verwijderde de broncode nog dezelfde dag, meldt de krant, die juridische documenten erover inzag.

Het is onduidelijk hoe lang de gelekte code op Github te vinden was, maar het lijkt erop dat hij tenminste een aantal maanden publiek toegankelijk was. Twitter heeft aan de Californische rechtbank gevraagd GitHub op te dragen bekend te maken wie de persoon is die de code deelde en wie de code gedownload hebben.

Twee mensen betrokken bij het interne onderzoek van Twitter hebben hun vermoeden uitgesproken dat degene die voor het lek verantwoordelijk is, het bedrijf vorig jaar heeft verlaten. Sinds de koop van Twitter door Elon Musk is ongeveer 75 procent van het personeel ontslagen of zelf opgestapt.

Onder de gebruikersnaam "freespeechenthusiast" plaatste de nog onbekende persoon de broncode begin januari online. De leidinggevenden van Twitter werden pas onlangs op de hoogte gebracht van het lek.

Een punt van zorg is dat de code hackers de middelen kan geven om aan gebruikersgegevens te komen of de site offline te halen, zeiden ze.

LEES OOK: Elon Musk wil algoritme van Twitter ‘open source’ maken