Miljardair en ondernemer Elon Musk is de baas van twee bedrijven: automaker Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Uitdagingen genoeg, zou je zeggen. Want de bedrijven van Musk werken aan tal van producten, uiteenlopend van elektrische auto’s en ruimtepakken, tot ondergrondse tunnels voor de stad Los Angeles.

Communicatie tussen werknemers is bij dit alles essentieel.

In een mail van Musk aan medewerkers van Tesla, die werd gepubliceerd door zakensite Inc, moedigt Musk zijn personeel aan om zich niets aan te trekken van traditionele hiërarchische structuren, die je bij veel bedrijven aantreft. Informatie wordt daarbij standaard via (lagen van) managers doorgegeven.

“Het probleem met deze aanpak is dat die de macht van de managers vergroot, maar niet de effectiviteit van de onderneming”, schrijft Musk.

Verder zegt hij:

"Een probleem kan snel opgelost worden als iemand van de ene afdeling direct met iemand van een andere afdeling spreekt, en zorgt dat het juiste gebeurt. Maar in plaats daarvan worden mensen gedwongen om met hun leidinggevende te praten. Die spreekt vervolgens met de manager van de andere afdeling, die met iemand in zijn team overlegt. Dan moet de informatie in de omgekeerde richting weer terugkomen. Dit is ongelofelijk dom. Managers die dit laten gebeuren, laat staan aanmoedigen, zullen merken dat ze spoedig bij een ander bedrijf aan de slag kunnen. Dat is geen grap."

Musk meent dat het beter is om gewoon direct te overleggen met degene die je nodig hebt, als dat het bedrijf vooruit helpt.

"Iedereen bij Tesla kan en zou met wie dan ook moeten mailen of praten, afgaande op wat je denkt dat de snelste manier is om een probleem op te lossen in het belang van het bedrijf", schrijft Musk. "Je kunt zonder toestemming spreken met de manager van jouw manager. Je mag direct met een vicepresident van een andere afdeling contact opnemen. Je kunt met mij spreken. Je mag met wie dan ook praten, zonder de toestemming van een ander."

Werknemers moeten in de optiek van Musk een plicht voelen om hiërarchische structuren te doorbreken, om zeker te zijn dat dingen goed en snel gebeuren.

Korte lijntjes binnen het bedrijf

Volgens de redacteur van Inc werd de e-mail enkele jaren geleden naar werknemers van Tesla gestuurd. Het bedrijf heeft de echtheid ervan bevestigd.

Musk heeft in ieder geval serieus nagedacht over het belang van communicatie en hoe gebrekkige interne communicatie een organisatie op achterstand kan zetten. Want hoe kun je dingen bereiken als je verkeerde dingen zegt of geen goede werkrelatie hebt met je collega's?

Mocht het omzeilen van de klassieke bedrijfshiërarchie niet werken, dan moeten we onze hoop wellicht vestigen op een nieuw project van Musk. De serie-ondernemer heeft 27 miljoen dollar opgehaald voor een project dat directe verbindingen wil leggen tussen het menselijk brein en computers.

LEES OOK: Deze 6 typen bazen kun je tegenkomen – en zo ga je slim met ze om