• Door de koersdaling van het aandeel Tesla is het vermogen van techmiljardair Elon Musk in 2022 naar schatting 183 miljard dollar gedaald en is hij niet langer de rijkste persoon ter wereld.
  • De waarde van zijn vermogen daalde zo sterk dat hij het Guinness World Record heeft gebroken voor “het grootste persoonlijke vermogensverlies in de geschiedenis.”
  • Volgens schattingen van Forbes bezit Musk op dit moment nog 144 miljard dollar.
  • Lees ook: Opsteker voor Elon Musk: ruimtevaartbedrijf SpaceX $10 miljard hoger gewaardeerd bij nieuwe investeringsronde

Techmiljardair Elon Musk is 2023 begonnen met een nieuw wereldrecord: nog nooit verloor iemand in een jaar tijd zoveel geld.

De oprichter en bestuursvoorzitter van onder meer autofabrikant Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX zag het afgelopen jaar zoveel van zijn vermogen worden weggevaagd, dat de organisatie Guinness World Records hem daarvoor heeft erkend. Musk heeft officieel het wereldrecord gebroken van het “grootste verlies van persoonlijk vermogen in de geschiedenis,” liet de organisatie vrijdag weten in een persbericht.

Zakenblad Forbes schatte onlangs dat het vermogen van Musk in ruim een jaar was gekelderd met 183 miljard dollar (ongeveer 170 miljard euro). Bloomberg raamde zijn vermogensverlies op 200 miljard dollar.

Het vorige record voor verlies van persoonlijk vermogen stond op naam van de Koreaans-Japanse ondernemer Masayoshi Son, oprichter en bestuursvoorzitter van investeringsmaatschappij Softbank. Hij verloor in het jaar 2000 een iets minder groot bedrag van 59 miljard dollar.

Het vermogen van Musk bereikte volgens schattingen van persbureau Bloomberg in november 2021 een piek van 340 miljard dollar. Maar daarna volgde een enorme daling.

Dit komt vooral door de implosie van de beurskoers van Tesla. Het bezit van aandelen Tesla is grotendeels bepalend voor het vermogen van Musk. De koers van het aandeel Tesla zakte met 65 procent in 2022. Die val versnelde, nadat Musk in oktober chatplatform Twitter kocht.

Als gevolg van de vermogensdaling is Musk niet langer de rijkste persoon ter wereld; die titel is overgenomen door Bernard Arnault, de luxetycoon achter het Franse bedrijf modeconglomeraat LVMH.

Momenteel bedraagt het vermogen van Musk volgens schattingen van Forbes 144 miljard dollar.

LEES OOK: Speculanten maken $15 miljard winst dankzij de waardedaling van 70% van het aandeel Tesla