De grootste fout die Elon Musk naar eigen zeggen ooit maakte, is het verwaarlozen van Tesla in de eerste jaren. Dat zei hij op het podium tijdens festival SXSW in de Texaanse stad Austin.

Musk sprak tijdens een vraag-antwoordsessie over tal van onderwerpen, waaronder kunstmatige intelligentie. Kanye West kwam ook ter sprake, net als de kolonisatie van Mars. Dat laatstgenoemde onderwerp bracht Musk op het punt dat hij vroeger wellicht te veel tijd spendeerde aan zijn ruimtevaartonderneming SpaceX.

“Als je ooit het gevoel hebt dat je van twee walletjes kan eten, heb je het waarschijnlijk mis”, zei Musk. “Ik denk dat dat de grootste fout van mijn carrière is.”

Musk was de eerste investeerder in Tesla en had aanvankelijk de rol van toezichthoudende commissaris, in plaats van een meer uitvoerende rol.

Tussen 2004 en 2008 richtte hij zich dan ook meer op ruimtevaartbedrijf SpaceX dan op Tesla. Bij de productie van het allereerste model, de Roadster, liep het bedrijf tegen vertraging en hogere kosten op. De relatie tussen Musk en toenmalig CEO Martin Eberhard verzuurde. Het kostte nóg een CEO, vervanger Ze-ev Drori, en een mondiale financiële crisis voordat Musk zelf het roer overnam.

"Ik dacht, ik kan SpaceX leiden en 20 procent van m'n tijd in Tesla steken - dat is prima", zei Musk in Austin. "In werkelijkheid stortte alles in."

Musk werd in oktober 2008 de CEO van Tesla en ontsloeg een reeks personeelsleden. Hij regelde ook een lening van 40 miljoen dollar, waarmee het bedrijf een faillissement kon afwenden.

De rest is geschiedenis, zou je kunnen zeggen: Tesla zette drie nieuwe modellen in de markt, doet nu ook aan zonne-energie en bouwde een gigantische batterijfabriek in de woestijn.

Intussen eet Tesla in zeker zin zelf van twee walletjes. Flinke vertragingen bij de levering van nieuwe modellen beïnvloeden de populariteit van het merk bij klanten en investeerders vooralsnog niet.

Ook staan veel landen te springen om een Tesla-fabriek te mogen huisvesten en blijken ze bereid grote belastingkortingen te geven.