• Elon Musk verontschuldigde zich dinsdag voor het belachelijk maken van een voormalige Twitter-medewerker die spierdystrofie heeft.
  • Musk deed dit naar aanleiding van een tweet van medewerker Haraldur Thorleifsson, die zich afvroeg of hij door Twitter ontslagen was.
  • Thorleifsson is niet zomaar een Twitter-medewerker, maar is de oprichter van de start-up Ueno, die in 2021 door Twitter werd gekocht.
  • Lees ook: Dit is de managementstijl van Elon Musk: werk je te pletter, of je vliegt eruit

Techmiljardair Elon Musk heeft zijn excuses aangeboden voor het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van een voormalig Twitter-medewerker die “zijn handicap als excuus zou gebruiken om geen echt werk te doen”.

Haraldur Thorleifsson, een IJslandse ondernemer en voormalig Twitter-medewerker, belandde in een openbare woordenwisseling met CEO Elon Musk. Tijdens deze uitwisseling probeerde Thorleifsson te achterhalen of hij ontslagen was bij het techbedrijf. 

Musk reageerde honend op de vraag van Thorleifsson en trok in een reeks tweets zijn waarde voor het bedrijf publiekelijk in twijfel. Musk zei vervolgens ook dat Thorleifsson zijn handicap gebruikte als excuus om minder te werken. Thorleifsson heeft spierdystrofie.

Musk tweette: "De realiteit is dat deze man (die ontzettend rijk is) niet echt voor ons werkt en als excuus aanvoert dat hij een handicap heeft waardoor hij niet kan typen, maar nu ineens wel kan twitteren. Ik kan niet zeggen dat ik daar veel respect voor heb."

Maar Thorleifsson zei dat hij de HR-afdeling van Twitter op de hoogte is van zijn handicap en dat zijn handen hierdoor zijn aangetast. Hij kan daarom niet langer dan een uur of twee op een standaard toetsenbord typen. Wel kan hij tweeten, omdat hij daarvoor maar één vinger hoeft te gebruiken.

Hij voegde eraan toe dat zijn handicap zijn rol vóór de overname van Twitter door Musk niet significant beïnvloedde, omdat zijn baan vooral bestond uit het begeleiden van teams in plaats van het uitvoeren van handmatig werk op computers.

Te midden van het getweet over en weer liet Thorleifsson weten dat hij plots een bevestiging kreeg van de HR-afdeling van Twitter dat hij er niet meer werkt. Dat is opvallend aangezien Thorleifsson op een speciale "niet ontslaan"-lijst staat van senior managers die te duur zijn om te ontslaan.

Een hele dure fout van Musk

Thorleifsson is namelijk geen normale medewerker, maar richtte Ueno op, een creatief bureau dat Twitter in 2021 overnam. In plaats van de verkoopsom op zijn rekening te laten storten, koos Thorleifsson er destijds voor als fulltime werknemer bij Twitter aan de slag te gaan en het verkoopbedrag als loon te laten uitbetalen.

Zo zou hij namelijk meer belasting in IJsland betalen en een vast bijdrage leveren aan de sociale voorzieningen van het land. Hierdoor werd hij door verschillende IJslandse media uitgeroepen tot persoon van 2022.

Hoewel het contract dat Thorleifsson met Twitter afsloot, niet openbaar is, liet de IJslander wel doorschemeren in zijn tweets dat er een groot bedrag verbonden is aan zijn ontslag. Dit zou gaan om de resterende verkoopsom die Thorleifsson bij een ontslag in een keer uitgekeerd krijgt, in plaats van als salaris.

Hij vroeg Musk in een tweet of hij er zeker van was dat Twitter hem kon betalen wat het bedrijf hem schuldig is. Het gaat vermoedelijk om een bedrag van rond de 100 miljoen dollar.

In reactie daarop liet Musk weten verkeerd geïnformeerd te zijn geweest door zijn HR-afdeling en niets te hebben afgeweten van zijn beperkingen en de afspraken die tijdens de verkoop van Ueno met Thorleifsson zijn gemaakt.

Snel daarna volgde dan ook excuses en werd het ontslag plots ingetrokken. Volgens Musk zou Thorleifsson overwegen toch bij Twitter werkzaam te blijven.

Zowel Thorleifsson als vertegenwoordigers van Twitter wilden niet direct ingaan op het verzoek van Insider om commentaar.

LEES OOK: Elon Musk leende $13 miljard voor de overname van Twitter – als het niet lukt om aan de rentebetalingen te voldoen, is een faillissement niet uitgesloten