Een belangrijke aandeelhouder van Tesla heeft snoeiharde kritiek op CEO Elon Musk. Die zou niet meer goed functioneren als topman van de maker van elektrische auto’s.

Ross Gerber van vermogensbeheerder Kawasaki Wealth & Investment Management is al jaren grootaandeelhouder van Tesla en steunt het bedrijf ook als adviseur. Tegen de tv-zender CNBC vertelde Gerber donderdag dat Musk de facto zijn rol als CEO van de maker van elektrische auto’s negeert.

Hoewel Musk zijn functie niet echt heeft neergelegd, meent Gerber dat zijn voortdurende opmerkingen en betrokkenheid bij socialmediaplatform X aantonen dat hij Tesla verwaarloost.

Musk reageerde onlangs op een bericht op X dat “Joden de haat tegen blanken aanwakkeren”. Musk voegde daar de opmerking aan toe: “Je spreekt de waarheid”.

"Het gaat er niet om dat ik hem oproep om opzij te stappen, hij is opzij gestapt", zei Gerber tegen CNBC. "Geen van zijn acties is gunstig voor Tesla. Hij denkt dat wat hij over van alles en nog wat zegt, ertoe doet. Maar wat hij daarmee doet, is het vernietigen van alles dat hij heeft opgebouwd."

De vermogensbeheerder van Gerber is niet van plan om aandelen Tesla te verkopen. Maar Gerber krijgt wel meer vragen dan ooit van zijn klanten, die ontevreden zijn over de manier waarop Tesla wordt geleid. "Ik heb nog nooit in mijn leven meegemaakt dat een CEO zoveel dingen doet om een merk te schaden. Dat is echt schandalig."

Ook het Witte Huis veroordeelt Musk om 'promotie' antisemitisme

Ook Het Witte Huis veroordeelt Musk om diens "weerzinwekkende promotie" van antisemitisme. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis wordt die "promotie van antisemitisme en racistische haat in de sterkst mogelijke termen veroordeeld omdat die indruist tegen de kernwaarden van Amerikanen".

"We hebben een verantwoordelijkheid om mensen samen te brengen tegen haat en een verplichting om ons uit te spreken tegen iedereen die de waardigheid van zijn mede-Amerikanen aanvalt en de veiligheid van onze gemeenschappen ondermijnt", aldus de woordvoerder van het Witte Huis. Hij noemde het "onacceptabel dat zulke leugens worden verspreid".

De uitlatingen van Musk zijn volgens het Witte Huis extra schadelijk gezien de sterk gestegen toename van antisemitische incidenten sinds de aanval van Hamas op Israël vorige maand.

Steeds meer grote bedrijven stoppen met adverteren op X

Steeds meer bedrijven willen niet meer met Musk worden geassocieerd. De ophef volgt op de publicatie van screenshots van advertenties voor grote Amerikaanse merken zoals Apple, Oracle en IBM die te zien waren naast berichten waarin de ideeën van Adolf Hitler of het Derde Rijk werden opgehemeld.

Apple stopt voorlopig met het adverteren op X in verband met antisemitisme op het socialemediaplatform. Dat meldt nieuwswebsite Axios. Eerder werd al bekend dat softwarebedrijf IBM zich als adverteerder terugtrekt op X om de berichten.

Ook mediabedrijven The Walt Disney Company en Warner Bros. Discovery zeiden vrijdag voorlopig niet meer te adverteren op X.

Volgens CNBC zijn andere mediabedrijven, waaronder Comcast en Paramount Global eveneens tijdelijk gestopt met adverteren op X.

LEES OOK: Tesla-fans klagen over Cyberbeer dat $150 kost: dit zeggen ze