Elon Musk, de topman van Tesla en rijkste persoon ter wereld, heeft een 19-jarige Amerikaan 5.000 dollar geboden om diens Twitter-account te sluiten waarmee hij de bewegingen van de privéjet van de miljardair volgt.

Tegenover Insider laat de tiener in kwestie, Jack Sweeney, weten dat hij dit bod heeft afgeslagen. Het bedrag kan het plezier dat hij heeft met het Twitter-account niet vervangen, zegt hij.

Sweeney gaf Insider inzage in de privéberichten die hij met de miljardair uitwisselde. Musk vraagt de puber om het account te sluiten omdat het voor hem een “veiligheidsrisico” is.

Dat twitterde Musk eerder deze maand ook al.

'$5.000? Wat dacht je van $50.000?'

In het gesprek bespreken Sweeney en Musk hoe Twitter-bots in staat zijn het vliegtuig van de Tesla-topman te volgen. De tiener gaf de miljardair ook tips om zijn privéjet minder zichtbaar te maken voor techneuten zoals hijzelf.

"Wat zeg je van 5.000 dollar voor het account en om te helpen het gekke mensen moeilijker te maken om mij te volgen?", vraagt Musk in een privébericht aan Sweeney. De tiener antwoordt: "Klinkt te doen, voor het account en mijn hulp. Enige mogelijkheid dat je het bod naar 50.000 dollar wilt verhogen?"

Volgens Sweeney zou dit geld gaan naar het betalen van zijn vervolgopleiding en het sparen voor een Tesla Model 3. "Ik heb er erg veel werk aan gehad", vertelt Sweeney over zijn Twitter-account. "5.000 dollar is niet genoeg." Daarnaast kan dat bedrag de lol die hij heeft met het plaatsen van de berichten op sociale media niet vervangen, geeft hij aan Insider toe.

In de berichten die Insider heeft ingezien, zegt Musk na te willen denken over het tegenbod. Later ziet hij er toch van af: "Het voelt niet goed om te moeten betalen om het account te sluiten". De Tesla CEO reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Sweeney vertelt dat Musk een deel van zijn technische advies heeft gebruikt om zijn vliegtuig moeilijker volgbaar te maken. "Daar zal ik gewoon omheen moeten werken", zegt de tiener. Hij besloot de publiciteit te zoeken nadat de interesse van de miljardair verdween om hem te betalen voor het sluiten van het account en het inwinnen van zijn advies.

Sweeney begon in juni 2020 het vliegtuig van Elon Musk te volgen. Het Twitter-account doorzoekt openbare luchtsverkeersinformatie en meldt de bewegingen van de privéjet online. De tiener begon met werken aan de techniek achter dit systeem als hobbyproject tijdens de coronapandemie.

Plek van de privéjet verraadt de bezigheden van Musk

Voor Sweeney is het volgen van de privéjet van Musk, als grote fan van de Tesla CEO, vanzelfsprekend. "Ik wist dat hij een vliegtuig had en dat de locatie een aanwijzing kan zijn voor waar Musk mee bezig is".

Sweeney's vader werkt in de luchtvaartindustrie, waardoor hij van jongs af aan geïnteresseerd raakte in vliegtuigen. "Ik heb alle apps die vliegtuigen volgen enzo", grinnikt Sweeney, "en die zijn cool".

Nu Sweeney op de universiteit zit, werkt hij ook parttime bij een bedrijf genaamd UberJets. Hier bouwt hij aan een platform dat chartervliegtuigen volgt, zodat het bedrijf klanten kan helpen aan goedkope stoelen. Sweeney voegt toe dat zijn werk rond het volgen van Musk ook op zijn GitHub-pagina te vinden is, als onderdeel van zijn portfolio voor toekomstige werkgevers.

LEES OOK: Ultrarijken dumpen privéjets en kopen passagiersvliegtuigen – neem een kijkje in twee omgebouwde luxetoestellen van Airbus en Boeing