• Elon Musk zegt dat Tesla verkennende gesprekken voert om zijn software ook beschikbaar te maken voor andere autoproducenten.
  • De topman van Tesla zei vorig jaar al dat hij er niet op uit is concurrenten uit te schakelen, maar dat hij de technologie simpelweg verder wil brengen.
  • Volgens Musk kan de software voor “volledig autonoom rijden” volgend jaar functioneel zijn.

CEO Elon Musk van Tesla zegt dat zijn bedrijf verkennende gesprekken voert over het delen van zijn Autopilot-software met andere autoproducenten.

“We hebben voorzichtige eerste gesprekken gehad over het verstrekken van licenties voor Autopilot aan andere producenten”, zei Musk woensdag tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers van Tesla.

Musk benadrukte dat zijn bedrijf er niet op uit is de software voor zichzelf te houden, maar wacht op het moment dat de technologie voor autonoom rijden betrouwbaar genoeg is om te delen met andere bedrijven.

“We moeten waarschijnlijk nog wat meer werk doen om te bewijzen dat Autopilot in staat is volledig zelf te rijden”, zei Musk. “Daarna zullen we heel graag licenties verstrekken aan andere automakers.”

De CEO zei vorig jaar al dat hij er niet op uit is om concurrenten uit te schakelen, maar dat hij de technologie simpelweg verder wil brengen.

De software is afgelopen oktober als betaversie vrijgegeven aan een beperkte groep klanten, ongeveer duizend volgens Musk. De software kan nu nog niet zonder bestuurder, maar Musk heeft goede hoop dat nog dit jaar de zogeheten Level 5 autonomie wordt bereikt. “De software verbetert razendsnel”, stelt hij.

Toen de publieke betaversie werd vrijgegeven, meldden gebruikers gelijk de nodige fouten. Op YouTube-filmpjes was te zien hoe de software kruispunten en boulevards niet opmerkte. 

Volgens Musk concentreert Tesla zich bij het verbeteren van het neurale netwerk op 3D-labeling. Door video’s te verzamelen en objecten te labelen kan het programma leren.

“Wij denken dat we met afstand de beste trainingssoftware ter wereld hebben voor neurale netwerken”, zegt Musk. Tesla wil een auto ontwikkelen die beter en betrouwbaarder rijdt dan de gemiddelde mens.

Tesla is niet het enige bedrijf dat voor volledig zelfrijdende auto’s gaat. Afgelopen oktober lanceerde Google-dochter Waymo een taxidienst zonder bestuurders in Phoenix. General Motors, Volkswagen en Ford werken ook aan volledig autonome voertuigen. Volkswagen en Ford steunen daarvoor samen Argo Ai, een bedrijf dat technologie voor autonoom rijden ontwikkelt.

CEO John Krafcik van Waymo zei onlangs dat Tesla “helemaal geen serieuze concurrent” is op gebied van autonome voertuigen.

Musk denkt zijn belofte van een volledig geautomatiseerd systeem juist snel waar te kunnen maken. “Ik zie een heel duidelijk pad naar een auto die veiliger rijdt dan een mens”, zegt hij. “Ik zie echt geen obstakels.”

Lees hier meer nieuws over zelfrijdende auto’s: