Volkswagen steekt 2,6 miljard dollar in een samenwerking met Ford voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.

Het Duitse autoconcern gaat participeren in de startup Argo AI, die al gesteund wordt door Ford.

Grote autoconcerns zien dat techbedrijven als Google en Amazon mikken op zelfrijdende technologie en willen niet achterblijven.

Grote autobedrijven zien dat techreuzen zich storten op zelfrijdende auto’s en willen niet achterblijven. Ook Volkswagen mengt zich in de strijd.

De Duitse automaker is een samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s met de door branchegenoot Ford gesteunde startup Argo AI.

De deal maakt onderdeel uit van een bredere alliantie tussen VW en Ford om gezamenlijk autonome en elektrische voertuigen te ontwikkelen. Dit partnerschap werd in juli vorig jaar aangekondigd.

De investering van Volkswagen van in totaal 2,6 miljard dollar omvat een directe kapitaalinjectie van 1 miljard dollar. Verder wordt het onderdeel van Volkswagen dat zich bezighoudt met autonome technologie ter waarde van 1,6 miljard dollar ondergebracht bij Argo.

Lees ook op Business Insider

Plannen van Ford om volgend jaar robottaxi’s en bezorgvoertuigen zonder chauffeur te lanceren werden door de coronacrisis op de lange baan geschoven.

De automaker is van plan om de technologie van Argo in 2022 te gebruiken. Dat Ford de ontwikkelingskosten voor autonoom rijden nu met Volkswagen kan delen, betekent overigens niet dat Ford zijn geplande uitgaven voor de ontwikkeling voor autonome voertuigen verlaagt.

Google en Amazon mikken ook op zelfrijdende technologie

Door de overeenkomst kunnen Volkswagen en Ford zich bij de ontwikkeling van autonoom rijden gaan meten met leidende initiatieven als Waymo van Alphabet en Cruise van General Motors. Argo zal door de krachtenbundeling wereldwijd meer dan duizend werknemers tellen. Daarbij kan het gebruik gaan maken van de testfaciliteit in München.

Afgelopen week meldde zakenkrant The Wall Street Journal dat technologiegigant Amazon gesprekken voert over een overname van de Amerikaanse startup Zoox. Die houdt zich ook bezig met technologie voor zelfrijdende auto’s. Met die overname zou Amazon verder inzetten op automatisering van distributieprocessen.

Andere bedrijven zouden ook interesse hebben in de in 2014 opgerichte Californische onderneming. Bij een investeringsronde in 2018 werd nog een waarde van ruim 3 miljard dollar aan Zoox toegekend, maar door de coronacrisis heeft die waardering een flinke tik gehad. Zoox heeft een vloot van testvoertuigen in San Francisco en Las Vegas.

Amazon is bezig zijn e-commerce werkzaamheden te automatiseren, met bijvoorbeeld robots in distributiecentra. Maar pakketbezorgers blijven een hoge kostenpost voor het bedrijf en autonoom rijden kan helpen deze kosten te drukken. Amazon-topman Jeff Bezos kondigde in 2013 aan pakketten via drones af te willen gaan leveren, maar dit gebeurt nog niet op grote schaal.

LEES OOK: Vergeet de Porsche Taycan en de Tesla Model S: dit zijn de duurste elektrische auto’s ter wereld