• Amerikaanse tech-CEO’s behoren tot de top van de wereldwijde grootverdieners.
  • Elon Musk, de topman van zowel de elektrische autofabrikant Tesla als het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, verdiende vorig jaar ruim 595 miljoen dollar. Dit vertaalt zich naar een inkomen van 12.854 euro per 5 minuten.
  • Nederlanders moeten bijna 20 weken werken voor wat Musk in 5 minuten verdient.

Er is geen twijfel over mogelijk: Amerikaanse tech-CEO’s behoren tot de top van de wereldwijde grootverdieners.

Zo werd techmiljardair Elon Musk op maandag nog eens 12 miljard dollar rijker, nadat bekend werd dat het aandeel Tesla vanaf december wordt opgenomen in de Amerikaanse S&P 500-index, de belangrijkste brede aandelenindex in de wereld.

Ook vorig jaar liet Musk, die CEO is van zowel Tesla als het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, er geen gras over groeien. Met een inkomen van ruim 595 miljoen dollar in 2019 – omgerekend zo’n 501 miljoen euro – stak hij dan ook met kop en schouders uit boven de rest.

Dit jaarinkomen vertaalt zich, op basis van een gemiddelde CEO-werkweek van 62,5 uur, naar een inkomen van 12.854 euro per 5 minuten, zo berekende Gigacalculator.com met behulp van hun uursaldo-calculator.

Nederlanders moeten bijna 20 weken werken voor wat Musk in 5 minuten verdient

Om dit exorbitante bedrag in context te plaatsen, berekende ze ook hoe lang de gemiddelde Nederlander moet werken voor wat Musk in 5 minuten verdient. Het antwoord: 26 weken.

Wel is Gigacalculator hierbij uitgegaan van een relatief laag Nederlands jaarsalaris van 25.824 euro. Als we dit rechttrekken met de gegevens van het Centraal Planbureau, en uitgaan van een bruto modaal inkomen van 36.000 euro, dan blijven er nog 'slechts' 19 weken over.

Uit de enquête van Gigacalculator.com onder bijna 1.500 Nederlandse werknemers, bleek tevens dat 4 op de 5 het niet eens zijn met de miljoenensalarissen van topbestuurders.

LEES OOK: Met Tesla’s opname in de S&P 500 wordt Elon Musk $12 miljard rijker – hij staat op het punt om de twee na rijkste persoon ter wereld te worden