Elon Musk heeft beleggers niet misleid toen hij in 2018 op Twitter meldde dat hij van plan was het door hem geleide autobedrijf Tesla van de beurs te halen. Dat heeft de jury vrijdag bepaald in de zaak die beleggers tegen hem hadden aangespannen.

De beleggers beweren dat de tweet van Musk hen miljarden heeft gekost. Zij noemen de mededeling van de topman van Tesla op het sociale medium vals en misleidend. Tijdens de zaak beargumenteerde de advocaat van Musk dat de tweet dan wel “overhaast” was, maar “onweerlegbaar waar”. Musk beweerde daarin namelijk dat hij overwoog Tesla van de beurs te halen, wat ook het geval zou zijn geweest.

De tweet van Musk zorgde destijds voor flinke koersbewegingen van Tesla en de Amerikaanse beurswaakhond SEC beschuldigde hem van fraude. Musk en Tesla sloten eerder al een schikking met de SEC van 40 miljoen dollar en hij trad af als voorzitter van het bedrijf voor een periode van drie jaar.

Ook Musk zelf moest afgelopen maand getuigen in de rechtszaak. Hij stelde daarbij onder meer dat hij de tweet had gepubliceerd omdat hij wil dat kleinere aandeelhouders evenveel informatie hebben als grote investeerders, die op de hoogte waren van een potentiële deal.

Hij erkende wel dat op het moment dat hij de informatie deelde er formeel nog niets geregeld was voor het plan. Ook zei hij dat zijn tweets niet altijd het effect hebben op het aandeel Tesla dat hij verwacht. "Dat ik iets op Twitter deel betekent nog niet dat mensen dat geloven en er naar handelen", aldus de zakenman.

Musk reageert nu verheugd op het oordeel van de jury. "Godzijdank heeft de wijsheid van het volk gezegevierd", twittert hij.

Deskundigen verrast over jurybesluit en vrezen de gevolgen voor gedrag van Elon Musk

Volgens deskundigen leidt het jurybesluit er waarschijnlijk toe dat Musk voorlopig niets aan zijn Twitter-gedrag gaat veranderen. Mogelijk gaat hij nu alleen maar vaker met gewaagde uitspraken komen via de berichtendienst, waarvan hij sinds vorig jaar ook eigenaar is.

"Dit zal hem alleen maar aanmoedigen om te handelen zoals hij dat nodig acht", aldus Minor Myers, professor ondernemingsrecht aan de Universiteit van Connecticut.

Karen Woody, universitair hoofddocent aan de Washington and Lee University School of Law, laat in een reactie weten dat ze dacht dat de zaak tegen Musk heel sterk was. Vandaar dat ze verrast is door het jurybesluit.

"Hij verlegde de grenzen en won", zegt ze nu over Musk, die alles bij elkaar al meer dan 22.000 keer heeft getweet en ongeveer 128 miljoen Twitter-volgers heeft. "Ik verwacht dat Elon alles gaat schrijven wat hij wil."

LEES OOK: Waarom techmiljardairs zoals Elon Musk, Bill Gates en Jeff Bezos investeren in startups die de hersenen met computers verbinden