• Techondernemer Elon Musk zegt dat hij potentiële opvolgers heeft aangewezen voor zijn bedrijven, voor als er “onverhoopt iets met mij gebeurt”.
  • De miljardair is niet van plan zijn bedrijven of aandelen te schenken aan zijn kinderen, zo laat hij weten tijdens een conferentie van zakenkrant The Wall Street Journal.
  • Musk ontkrachtte eerder in mei geruchten dat hij een nieuwe CEO voor Tesla zou aanstellen.
  • Lees ook: Elon Musk zegt nieuwe topvrouw te hebben gevonden voor Twitter

Elon Musk is niet van plan zijn bedrijven aan zijn kinderen over te dragen.

De miljardair heeft mensen aangewezen die zijn bedrijven op termijn kunnen overnemen, zegt hij tijdens de CEO Council van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Want, zo geeft Musk aan, hij vindt het verkeerd als CEO’s hun bedrijven of aandelen overdragen aan hun kinderen.

“Ik ben absoluut niet van de school om mijn kinderen automatisch een deel van mijn bedrijven te geven, zelfs als ze de interesse of gedrevenheid of de capaciteit hebben om het bedrijf te leiden”, zegt Musk. “Ik denk dat dat een vergissing is.”

Musk heeft voor zover bekend negen kinderen, van wie de oudste 19 jaar is. De miljardair zet regelmatig zijn 3-jarige zoon, X AE A-XII, in de schijnwerpers bij evenementen en gaf hem zelfs zijn eigen Twitter-badge. De moeder van baby X, een Canadese muzikante met de artiestennaam ‘Grimes’, heeft gezegd dat Musk hem ziet als een “protegé“.

Maar Musk is niet close met al zijn kinderen. Vorig jaar vroeg zijn oudste dochter een naamsverandering aan. Tegen persbureau Reuters zei ze op geen enkele manier meer verwant te willen zijn aan haar biologische vader.

Discussie: wel of niet je fortuin aan je kinderen doorgeven?

Miljardairs discussiëren al sinds jaar en dag over de vraag of ze hun kinderen in hun imperium moeten opnemen. Sommige CEO's, zoals Steve Jobs van Apple en Bill Gates van Microsoft, zijn altijd open over het feit dat ze niet van plan zijn hun fortuin aan hun kinderen door te geven.

Niet alle miljardairs staan aan deze kant van de discussie. Sommige van de rijkste mannen op aarde - van Bernard Arnault tot Rupert Murdoch — hevelden delen van hun imperium over aan hun kinderen. Dat leidt binnen families soms tot de nodige strijd.

"Opvolging is een van de meest ingewikkelde, eeuwenoude problemen", zegt Musk, die zelf vijf bedrijven bezit. Musk heeft naar eigen zeggen de boardleden in zijn bedrijven verteld welke mensen hij graag zou zien als opvolgers. Musk is momenteel CEO bij Tesla en CTO bij Twitter.

"Er zijn bepaalde individuen geïdentificeerd, over wie ik tegen de board heb gezegd: 'Als er onverhoopt iets met me gebeurt, is dit mijn aanbeveling voor de overdracht'", zegt Musk. "Dus in alle gevallen weet de board wie mijn voorkeur heeft."

De ondernemer zegt zich meer zorgen te maken over wie de aandelen in zijn bedrijven zal overnemen. Het is een kwestie waar Musk naar eigen zeggen "mee worstelt". Zijn voorlopige idee is om een "soort van educatief instituut" op te richten dat zijn aandelen met stemrecht beheert.

Eerder in mei wuifde Musk nog geruchten weg dat hij zou zoeken naar iemand om hem te vervangen als CEO van Tesla.

LEES OOK: Elon Musk werkt 7 dagen per week, slaapt 6 uur per nacht en neemt slechts 2 of 3 dagen per jaar vrij