Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn koningin Elizabeth “intens dankbaar voor de hechte vriendschap waaraan koningin Elizabeth zo’n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd”. Dat laten het koningspaar en prinses Beatrix weten in een verklaring. Koningin Elizabeth overleed donderdag op 96-jarige leeftijd op Balmoral Castle in Schotland, haar vakantieadres.

“Met diep respect en grote affectie gedenken wij Koningin Elizabeth II. Standvastig en wijs stelde zij haar lange leven in dienst van het Britse volk. Wij voelen ons sterk verbonden met het Verenigd Koninkrijk en met de Koninklijke Familie en delen in hun verdriet”, luidt het statement van de Nederlandse koninklijke familie.

Koningin Máxima reageerde daarna ook tijdens haar werkbezoek aan de Verenigde Staten op het overlijden van Elizabeth. “Ik kan me geen andere, betere manier bedenken om haar te eren dan door haar voorbeeld te volgen in ons werk”, zei de koningin.

Koning Charles: we rouwen om gekoesterde vorst en geliefde moeder

De familie van koningin Elizabeth rouwt om een “gekoesterde vorst en een geliefde moeder”. In een verklaring laat de nieuwe koning Charles weten dat het overlijden van zijn moeder “een moment van het grootste verdriet” is. Elizabeth overleed donderdag op 96-jarige leeftijd.

“We rouwen diep om het overlijden van een geliefde vorst en een zeer geliefde moeder. Ik weet dat haar verlies diep gevoeld zal worden in het hele land, het rijk en de Gemenebest, en door talloze mensen over de hele wereld”, schrijft de koning. “Tijdens deze periode van rouw en verandering worden mijn familie en ik gesteund en getroost door het respect en de genegenheid waarmee de koningin zo werd geliefd.”

Charles is door het overlijden van zijn moeder automatisch koning geworden. Zijn vrouw Camilla is koningin-gemalin.

Kersvers premier Liz Truss: we zijn allemaal ondersteboven

De Britse Premier Liz Truss, die dinsdag in deze functie werd aangesteld door Elizabeth II, heeft bedroefd gereageerd op het overlijden van de koningin. "We zijn allemaal ondersteboven door de dood van Queen Elizabeth. Ons land is gegroeid en tot bloei gekomen onder haar. Zij was de rots waarop het moderne Groot-Brittannië werd gebouwd. Het is een grote schok voor het volk en de wereld. Haar geest zal blijven", zei Truss in een toespraak op televisie.

Truss noemde de vorstin een bron van inspiratie voor haar persoonlijk. "Ze was een voorbeeld voor ons allen. Ze beroerde de levens van miljoenen overal in de wereld. Het is een dag van groot verlies, maar de nalatenschap van koningin Elizabeth is groot. We zullen nader tot elkaar komen in de moeilijke dagen die voor ons liggen om haar leven en dienstbaarheid te prijzen."

Truss richtte de aandacht vervolgens op de troonopvolger. "De kroon gaat nu door naar koning Charles III. We luiden een nieuw tijdperk in in de geschiedenis van ons geweldige land. We moeten nu de handen ineen slaan en Charles steunen en onze loyaliteit en toewijding tonen. God save the King."

Rutte: Elizabeth baken van stabiliteit

Premier Mark Rutte roemt de overleden Britse koningin Elizabeth om haar "baken van rust en stabiliteit" voor haar land en de wereld. Namens het kabinet heeft Rutte "diepe gevoelens van medeleven" overgebracht aan de nieuwe premier Liz Truss.

De baken van rust en stabiliteit was er altijd, "hoe hoog de golven van de geschiedenis soms ook waren", schrijft Rutte in een verklaring.

Biden: waardige en standvastige staatsvrouw

"Koningin Elizabeth was meer dan een monarch. Ze definieerde een tijdperk", zegt de Amerikaanse president Joe Biden over de op 96-jarige leeftijd overleden Britse "staatsvrouw van ongeëvenaarde waardigheid en standvastigheid, die de fundamentele alliantie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten verdiepte".

Elizabeth ontmoette in haar leven veertien Amerikaanse presidenten. "Vandaag zijn de gedachten en gebeden van mensen in de hele Verenigde Staten bij de mensen van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest in hun verdriet", aldus Biden en zijn vrouw Jill in een verklaring. "We betuigen ons diepste medeleven aan de koninklijke familie."

"In een wereld van constante verandering was ze een stabiele aanwezigheid en een bron van troost en trots voor generaties Britten, onder wie velen die hun land nooit zonder haar hebben gekend", vervolgt Biden. "Door vriendschap en respect te tonen aan nieuwe onafhankelijke naties over de hele wereld, verhief ze de zaak van vrijheid en koesterde ze duurzame banden die hielpen het Gemenebest, waar ze zo veel van hield, te versterken tot een gemeenschap die vrede en gedeelde waarden bevordert."

Macron: Koningin Elizabeth belichaamde Britse eenheid

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdagavond via Twitter verklaard dat koningin Elizabeth II de continuïteit en de eenheid van de Britse natie belichaamde gedurende meer dan 70 jaar. "Ik herinner me haar als een vriendin van Frankrijk, een aardige koningin die een blijvende indruk heeft achtergelaten op haar land en haar eeuw", aldus Macron.

Zelenski: diep verdriet door onherstelbaar verlies

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat hij "met diep verdriet" heeft gehoord dat de Britse koningin Elizabeth is overleden. "Namens het Oekraïense volk brengen wij ons oprechte medeleven over aan de Britse koninklijke familie, het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest om dit onherstelbare verlies. Onze gedachten en gebeden zijn bij jullie", meldt de president op Twitter.

Groot-Brittannië is een belangrijke bondgenoot van Oekraïne in de oorlog tegen Rusland.

VN-baas Guterres: Elizabeth was vriendin van de Verenigde Naties

VN-chef António Guterres heeft hulde gebracht aan de overleden koningin Elizabeth, die volgens hem over de hele wereld werd bewonderd "om haar gratie, waardigheid en toewijding". Het Britse staatshoofd "was een goede vriendin van de Verenigde Naties en bezocht ons hoofdkantoor in New York twee keer, meer dan vijftig jaar na elkaar", aldus Guterres.

LEES OOK: Lees ook: Koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd “vredig” overleden – ze was de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis