Elektrische auto’s maken vooralsnog een fractie uit van de totale automarkt en zijn ook als occasion niet ruimschoots beschikbaar. Maar over een paar jaar worden elektrische auto’s zeer gewild als occasion, vooral als ze een grotere actieradius hebben.

Dit stelt sectoreconoom Max Erich van ING in analyse van de automarkt.

Elektrische auto’s zijn momenteel vooral populair als lease-auto. “Er komen steeds meer volledig elektrische auto’s met een actieradius van zo’n 400 kilometer”, zegt Erich. Hierdoor zal de elektrische occasion in 2025 het paradepaardje van de markt worden.

Lees ook: Elektrische auto als occasion? Dit krijg je tussen de €8.000 en €18.000

Volgens de ING-econoom wordt de restwaarde van elektrische occasions relatief gunstig vergeleken met diesels en auto’s die op benzine rijden.

Over vijf jaar houden elektrische auto’s die in 2020 op de markt komen naar schatting 40 tot 47,5 procent van de nieuwwaarde, tegen 35 tot 42,5 procent voor benzine-auto’s en 27,5 tot 35 procent voor diesels.

Deze schatting is gebaseerd op auto’s uit het C-segment zoals de Volkswagen Golf.

Lees ook op Business Insider

Elektrische occasion: restwaarde VW Golf en Tesla Model S

In het ING-rapport staan ook voorbeelden van de huidige situatie. Daaruit blijkt dat in Nederland een VW e-Golf uit 2014 met een actieradius van rond de 200 kilometer een restwaarde van gemiddeld 40,7 procent heeft. Dat is net iets minder dan een vergelijkbare benzinevariant (restwaarde 42,9 procent), maar meer dan de dieselversie (32,6 procent).

Verder vergelijkt ING de Tesla Model S 85 met een actieradius van rond de 400 kilometer met de BMW 535 in de benzine- en dieselvariant.

Uit deze vergelijking blijkt dat een vijf jaar oude Tesla anno 2019 een restwaarde heeft van 46,8 procent. Dat is fors meer dan de BMW, zo is te zien in onderstaande grafiek.

Het aanbod van elektrische auto’s neemt de komende jaren naar verwachting fors toe. ING schat dat 12,5 procent van de nieuw verkochte auto’s in 2020 uit elektrische modellen bestaat. In eerste instantie dus veelal lease-auto’s die in 2025 als occasion beschikbaar komen.

LEES OOK: Elektrische auto kopen als occasion: 8 dingen om op te letten