• Daymak, een Canadees bedrijf gespecialiseerd in elektrische scooters, wil in 2023 een elektrische auto op de markt brengen die cryptomunten genereert terwijl-ie oplaadt.
  • De technologie heet ‘Nebula Miner’ en zal samen met het eerste model, de Avvenire Spiritus, van Daymak gelanceerd worden.
  • Critici trekken het idee in twijfel. Volgens hen verandert de  technologie achter het goedkeuren van transacties op digitale logboeken van cryptomunten snel.

De Canadese maker van elektrische voertuigen Daymak kondigde dinsdag aan een echte cryptocar op de markt te gaan brengen. Volgens de fabrikant kan z’n nieuwe Avvenire Spiritus cryptomunten, waaronder bitcoin en dogecoin, minen terwijl-ie oplaadt. 

Het zal nog tot 2023 gaan duren voor de Avvenire-reeks met de speciale miningtechnologie, genaamd Nebula Miner, daadwerkelijk op de markt komt.

Bij ‘minen’ gaat het om de inzet van computerkracht op decentrale netwerken van cryptomunten. Hiervoor moeten computers complexe rekenvragen oplossen om ervoor te zorgen dat transacties op het digitale logboek van een cryptonetwerk (de blockchain) worden goedgekeurd. Dat gaat vaak gepaard met beloningen in de vorm van nieuw uit te geven cryptomunten voor de miner die als eerste zo’n puzzel oplost.

Voor de bitcoin geldt dat het verifiëren van transacties op de blockchain zo is opgezet dat dit zeer veel energie vergt. Critici geven aan dat dit schadelijk is voor het klimaat. Dit is ook de reden dat Tesla-topman Elon Musk onlangs heeft besloten dat zijn bedrijf geen bitcoins accepteert als betalingsmiddel van klanten.

Elektrische auto die bitcoin en dogecoin kan minen

Intussen wacht Daymak nog op een patent voor z’n nieuwe software, voordat zijn bedrijf de nieuwe cryptocar kan gaan produceren. De Canadese voertuigmaker heeft naar eigen zeggen wel al meer dan 350 miljoen dollar aan reserveringen ontvangen.

En dat is volgens Daymak niet verrassend. “Terwijl de gemiddelde auto die in de garage staat elke dag minder waard wordt, zal de Avvenire Spiritus met de Nebula Miner-technologie je juist geld opleveren, iedere keer dat je besluit de fiets te pakken”, zegt Aldo Baiocchi, CEO van Daymak.

“Daymak is al sinds de oprichting gericht op het ontwikkelen van disruptieve technologieën. De huidige groei van de cryptomarkt toont aan dat we met de releasedatum van de Spiritus in 2023 deze ‘cryptoslurper’ midden in de blockchainrevolutie gaan lanceren.”

Lees ook op Business Insider

Daymak staat vooral bekend om z’n elektrische scooters en e-bikes, maar zint al langere tijd op de stap naar de markt voor elektrische auto’s. Met de bekendmaking van de Nebula Miner-technologie, weet het bedrijf, nog voor z’n officiële entree, al z’n eerste model in de schijnwerpers te zetten. 

Weerstaat de technologie van de Nebula Miner de tand des tijds?

Daymaks Avvenire Spiritus komt niet alleen met de miningsoftware, maar zal ook gekoppeld worden aan een speciale Nebula Wallet, waarin eigenaren de cryptomunten die hun auto heeft gegenereerd kunnen verzamelen, opslaan en verhandelen.

Het bedrijf heeft bij zijn aankondigingen ook aangegeven dat het betalingen in digitale munten accepteert, waaronder dogecoin, ethereum, bitcoin en cardano.

Maar Bobby Ong, medeoprichter van cryptodataplatform Coingecko, ziet een groot probleem bij het ‘disruptieve’ idee van Daymak.

“Als je een bitcoin-miningchip inbouwt in een auto, die zeker een paar jaar mee zou moeten gaan, dan ga je er dus vanuit dat de manier waarop we cryptomunten worden gegenereerd op blockchains niet verandert. Maar dat zal het zeker wel het geval zijn, waardoor oude chips binnenkort al inefficiënt zullen zijn.”

Hij voegt eraan toe dat het uitdagend is om de auto constant verbonden te houden met het internet om te delven naar cryptomunten, “om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid elektriciteit het zal opslurpen tijdens het opladen van de auto.”

Het idee van Daymak is trouwens niet helemaal nieuw. Cryptofanaat Simon Byrne rustte zijn BMW i8 hybrid al uit met een kleine installatie om crypto’s te kunnen minen, aldus de Hardware Times.

LEES OOK: 4 cryptokenners voorspellen wat de bitcoin op lange termijn gaat doen en vertellen wat nieuwkomers op de cryptomarkt minimaal moeten weten