Egypte laat de koers van zijn munt los in een poging de economie aan te jagen en de sterk gedaalde voorraden aan buitenlandse valuta’s te beschermen.

Het Egyptische pond werd 13 procent goedkoper ten opzichte van de dollar, terwijl de koersen op de Egyptische aandelenbeurs omhoogschoten. Eerder probeerde de Egyptische overheid de koers van de munt nog te stutten en het verbood handelaren om veel buitenlandse valuta aan te kopen. Daardoor stegen de prijzen van luxe goederen als Mercedessen enorm.

Minder toerisme

Egypte heeft door de terreurdreiging, na het neerhalen van een Russisch vliegtuig vorig jaar, te kampen met een sterke daling van de inkomsten uit het toerisme. Via een goedkoper pond hoopt het land onder meer zijn export aan te wakkeren. Ook wordt het land zo aantrekkelijker voor buitenlandse toeristen en investeerders.

De hoofdindex van de beurs in Caïro ging maandagmiddag bijna 7 procent omhoog. Daarmee liet de graadmeter de sterkste koersstijging zien sinds juli 2013.

De Egyptische centrale bank stond al enige tijd onder druk van vooraanstaande Egyptische zakenmensen om de koers van de munt los te laten. De centrale bank aarzelde echter, omdat daardoor de consumentenprijzen waarschijnlijk gaan stijgen. Door een goedkopere munt wordt het duurder om grondstoffen en producten te importeren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl