• Veel werkenden in Nederland voelen er weinig voor om te blijven werken totdat ze de AOW-uitkering van de staat krijgen.
  • Eerder met pensioen gaan is een wens die bij zzp’ers nog sterker leeft, dan bij werknemers in loondienst, blijkt uit een peiling van pensioenbank Brand New Day.
  • Vooral jongere zzp’ers willen graag vervroegd met pensioen.
  • Lees ook: Extra pensioen uit erfenis of jaarlijkse schenkingen van pa en ma: wat levert meer op?

De pensioenleeftijd loopt in Nederland gestaag op de komende decennia. Maar zeker niet iedereen zit erop te wachten om pas te stoppen met werken als je de AOW-uitkering van de staat krijgt. Dat geldt voor werknemers, maar ook voor zelfstandige ondernemers.

De AOW-leeftijd is sinds dit jaar vastgelegd op 67 jaar en dat blijft zo tot en met 2027. In 2028 en 2029 komt daar drie maanden bij. In principe stijgt de pensioenleeftijd de komende decennia met 8 maanden per jaar dat we langer leven.

Echter, bijna de helft van de zzp’ers wil veel eerder stoppen met werken, liefst voor hun 65ste. Dat blijkt uit een peiling van pensioenbank Brand New Day onder zelfstandige ondernemers.

Van de gepeilde eenpitters wil 47 procent wil stoppen met werken voordat ze 65 zijn. Bij de werknemers geeft 36 procent aan dat ze voor hun 65ste met vroegpensioen willen.

Zo'n 5 procent van de ondervraagde zzp’ers wil voor hun 50ste stoppen met werken en 15 procent vóór hun 55ste.

Vooral jongere zzp’ers willen eerder stoppen met werken: onder de 50 jaar wil 55 procent voor z'n 65e met pensioen. Bij oudere zzp'ers van boven de vijftig ligt dat op 38 procent.

Bij werknemers liggen die percentages volgens Brand New Day aanzienlijk lager. Slechts 2 procent wil voor z'n 50ste stoppen en 7 procent voor z'n 55ste.

Werkenden met hoger inkomen willen vaker eerder met pensioen

De hoogte van het inkomen blijkt een belangrijke factor: 67 procent van de mensen die meer
dan 72.000 euro verdient, wil voor het 65ste levensjaar stoppen met werken. Onder die inkomensgrens leeft die wens slechts bij 38 procent.

Eind maart bleek uit een peiling van vakbond CNV dat flink wat werknemers aanhikken tegen de verhoging van de pensioenleeftijd in de komende jaren.

Bijna de helft van de werkenden (45 procent) denkt het echter niet te redden om tot de pensioenleeftijd door te werken, bleek uit het onderzoek onder 2.700 leden van boven de 45 jaar.

Volgens de bond wordt door 66 procent het onmogelijk geacht als er moet worden doorgewerkt tot 70 jaar en 57 procent vindt dat ze een zwaar beroep hebben.

LEES OOK: Wanneer mag je met pensioen en krijg je AOW? Bekijk het overzicht!