In tien jaar tijd klom Mike Gamson op tot één van de belangrijkste mensen binnen carrièreplatform LinkedIn. Hij is verantwoordelijk voor de marketing, sales en het binnenhalen van talent: dat wil zeggen dat Gamson verantwoordelijk is voor ongeveer de helft van de 10 duizend werknemers in 30 landen.

Veel van deze werknemers zijn twintigers, vertelt Gamson aan Business Insider. Hij praat dan ook regelmatig met deze jonge groep over hun carrière.

Twee adviezen die hij altijd geeft:

1. Probeer te bepalen wat je najaagt

Iedereen die langer dan twee maanden is afgestudeerd, weet dat je teleurgesteld raakt als je je leven tot in detail plant. Je hoeft echt geen vijfjarenplan te maken, volgens Gamson. Maar bepaal wat jouw drijfveer is.

“Weet je wie je wilt zijn of wat je wilt doen? Dan is dat top. Vanaf dit punt kun je een strategie gaan opbouwen”, zegt Gamson.

"Weet je het allemaal nog niet, dan is het goed om terug te kijken naar de zaken waarin jij geïnteresseerd bent. Hoe zie jij je leven voor je?"

Wanneer je weet wat je drijfveren zijn en waarom, vind je sneller de bijbehorende doelstelling om naar te streven.

2. Word vaardig in je vak, voordat je de volgende stap neemt

Gamson denkt dat het een wereldwijd probleem is: jongere werknemers zijn meer en meer bezig met het uiterlijk vertoon rond hun carrièregroei, in plaats van daadwerkelijk kennis en vaardigheden opdoen.

"Jonge werknemers worden aangetrokken door de volgende stap, voordat ze écht goed zijn geworden in wat ze nu doen", zegt Gamson. Het komt volgens hem omdat we te veel zijn gefocust op een cv opbouwen.

"Ik denk dat je soms langzaam moet gaan in je carrière om hard te gaan", verklaard Gamson. "Wanneer je al vroeg aan je vaardigheden werkt, zoals geduld opbrengen om goed te worden in datgene waar je aan nu werkt, dan betaalt zich dat later terug."

Lang werkloos geweest, ziek of gewoon een paar maanden op reis? Een gat op je cv blijft lastig bij het solliciteren. In dit artikel lees je hoe je het opvult.

solliciteren, cv, werk