Mocht je toevalligerwijs in Accra wonen, probeer dan vooral niet te overlijden.

De lokale autoriteiten hebben geen plek om je ergens te laten, er zijn simpelweg geen begraafplaatsen meer in de hoofdstad van Ghana.

Sommigen verwachten dat de drie grootste begraafplaatsen van Accra – Awudome, Osu en La – tegen het einde van 2018 geen plek meer hebben.

Vanwege het gebrek aan begraafplaatsen, zijn ze bijzonder interessant voor particuliere investeerders. Gethsemane Memorial is zo’n bedrijf.

Het kerkhof ligt in een buitenwijk van Accra en richt zich op de elite van Ghana. Eén plaats kost omgerekend 4.800 euro en een dubbele plek 7.300 euro. Het gaat hierbij om een leasecontract van twintig jaar. Ter vergelijking: in Nederland kost een graf vaak rond de 3.000 euro, dit kan per gemeente sterk verschillen.

Het terrein van twee hectare werd in 2012 gebouwd en is voor Ghanese begrippen hét toonbeeld van een stadse begraafplaats: prachtig onderhouden met het hele jaar door een perfect gazon.

Investeren in een begraafplaats in Ghana is een serious business, zegt Albert Eyeson, assistant manager bij Gethsemane Memorial Garden. Hij draait al even mee en vertelt aan Business Insider Sub Saharan Africa hoe het bedrijf begon.

"Sinds 2012 biedt Gethsemane Memorial Garden een plechtig toevluchtsoord van vrede in een klassieke, formele tuin. Hier kan een leven worden overdacht, families kunnen bij elkaar komen en herinneringen worden tastbaar gemaakt. Blijkbaar was deze plek al eerder een begraafplaats, maar is die daarna aangepast", vertelt hij.

Volgens Eyeson worden er gemiddeld vijf mensen per maand begraven. "Het is een zeer lucratieve en soms onstabiele tak van sport, je kunt mensen niet dwingen om te overlijden", zegt Eyeson.

Toch is hij zich bewust van de gevoeligheid rond het exploiteren van een succesvol bedrijf dat afhankelijk is van de dood.

"We zijn niet blij wanneer mensen overlijden", legt hij uit. "We voelen medelijden. We hebben het gevoel dat we deze personen een passend afscheid moeten geven na het leven."

Wat maakt het kerkhof zo duur?

De begraafplaats is duur omdat deze is gesitueerd op een een gewilde plek voor vastgoed. De kosten van het onderhoud zijn ook hoog. Zo wordt er iedere dag bijna 23.000 liter water over de grond gesproeid om het gras groen te houden.

Toen Business Insider SSA de expert sprak, bleek dat mensen zelfs afspraken maken voor naasten die binnenkort komen te overlijden. "Er komen mensen langs die een plek willen reserveren voor hun familie, zodat ze hier terecht kunnen als er iemand sterft."

Naast het simpel verhuren van begraafplaatsen, doet het bedrijf ook aan herbegrafenissen, crematies en afscheidsdiensten. Een crematie kost hier ongeveer omgerekend 2.200 euro.

Wat kost het jaarlijks om hier te liggen?

Na de eerste betaling is het enige wat familieleden nog hoeven te bekostigen de grafsteen.

Wat gebeurt er wanneer de familie na twintig jaar het huurcontract niet vernieuwt? "In dat geval ruimen we het graf. De botten worden verzameld in een kleinere houten doos en opnieuw begraven in de buurt van een riviermonding. Vervolgens wordt het stuk grond verkocht aan een andere familie."

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider SSA.

LEES OOK: Waarom Noord-Koreanen vaak huilen op foto’s met Kim Jong-un, volgens hoogleraar Remco Breuker