In de vroege ochtend op de dag na zijn zeventigste verjaardag was er voor de Russische president Vladimir Poetin een onaangename verrassing. Op de strategisch belangrijke brug die het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim in de Zwarte zee met het Russische vasteland verbindt, is een grote brand uitgebroken.

Russische staatspersbureaus melden dat zeven benzinetanks in brand stonden. Het staatspersbureau Interfax meldt op basis van het ministerie voor Noodsituaties dat de brand inmiddels is gedoofd. Volgens de eerste berichten zijn er geen doden of gewonden.

De brand zou zijn veroorzaakt doordat een autobom is geëxplodeerd in een treinstel dat onderweg was naar de Krim, meldt Moskou. Ook Oekraïense media maken melding van een explosie. Het verkeer op de 19 kilometer lange brug is stilgelegd. De informatie van beide kanten kan niet onafhankelijk worden bevestigd.

De explosie vond iets na 06.00 uur (lokale tijd) plaats. Op beelden op sociale media is te zien dat een deel van de rijbaan naast de spoorbrug is weggeslagen. Volgens het Russische nationale comité voor de bestrijding van terrorisme zijn twee delen van het wegdek aan één kant ingestort, maar de boog die de brug overspant zou niet beschadigd zijn. Ook zou de rijbaan in tegengestelde richting nog intact zijn.

Volgens het Kremlin is de Russische president Vladimir Poetin ingelicht over de brand. Hij heeft een commissie de opdracht gegeven om de oorzaak te onderzoeken. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om tijdelijk een veerdienst in te stellen.

De brug over de straat van Kertsj vormt een belangrijke verbindingsroute tussen het schiereiland en het Russische vasteland. Poetin opende de brug in 2018, vier jaar na de annexatie van de Krim. Tijdens de oorlog wordt de brug veelal gebruikt voor de militaire bevoorrading van soldaten in Oekraïne.

Kiev heeft nog geen verantwoordelijkheid genomen voor de explosie. Wel zei een presidentieel adviseur dat de brand "slechts het begin is" en dat alles dat illegaal is "vernietigd moet worden".

Sinds de Russische invasie in Oekraïne eind februari heeft Kiev meerdere keren gedreigd de brug te beschieten. Rusland heeft gewaarschuwd tegen beschietingen op de brug en dreigde de commandocentra in de Oekraïense hoofdstad Kiev aan te vallen als die beschietingen wel zouden plaatsvinden. Oekraïne heeft het Westen herhaaldelijk om langeafstandswapens gevraagd. Volgens Kiev zouden die gebruikt kunnen worden om de brug te vernietigen.

LEES OOK: Poetin gebruikt nucleaire dreigementen om westerse landen bang te maken, zodat ze inpikken van Oekraïens grondgebied accepteren, volgens Amerikaanse analisten