Dat Mark Rutte vaak dezelfde vrijetijdskleding draagt, is zelfs Chinese studenten opgevallen.

De twaalf studenten die Nederlands studeren op de Foreign Languages-universiteit in Beijing ontvingen donderdag niet zomaar een gast: premier Rutte himself.

Zij mochten hem verschillende vragen stellen tijdens zijn bezoek aan het land.

De grappigste vraag kwam van Julliet. Zij vertelde dat ze in Zondag met Lubach had gezien dat Rutte op campagne altijd een wit overhemd, grijze hoodie en een blauwe jas draagt. Ze vroeg vervolgens of deze kleren soms een speciale betekenis hadden voor de premier. “Waarom draagt u ze zo vaak?”

"Fantastisch!", riep Rutte direct uit. "Ik heb het item van Lubach ook gezien. Hij sprak natuurlijk de waarheid: ik probeer het simpel te houden. Wanneer ik op verkiezingscampagne ben, draag ik altijd dezelfde kleding."

Hij voegde eraan toe dat hij besloten heeft om zijn informele kledingkeuze aan te passen: "Niet omdat Lubach gelijk had, maar hij had misschien wel een punt."

De precieze reden waarom hij voor een 'uniform' kiest, geeft Rutte niet. Al is daar wel een reden voor te bedenken.

Zondag met Lubach

In de uitzending van Zondag met Lubach werd de kledingstijl van de minister-president geanalyseerd. Wat blijkt, al jarenlang heeft hij dezelfde outfit aan tijdens ontmoetingen met het publiek: een blauw winterjack, een grijze sweater met capuchon en een wit overhemd.

Volgens de presentator lijkt het erop dat de VVD’er een ‘speciaal setje om het volk te ontmoeten’ in zijn kledingkast heeft. Daar haakte de redactie vervolgens op in met ‘Modehuis Rutte’: een bedachte winkel in ‘s-Gravenhage met slechts drie artikelen: een blauwe jas, grijze hoodie en een wit overhemd.

LEES OOK: Mark Rutte heeft vrijwel altijd dezelfde outfit aan – daar is wel een reden voor te bedenken

2017-02-25 00:00:00 WORMERVEER - VVD-lijsttrekker Mark Rutte voert op het Marktplein campagne in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. ANP REMKO DE WAAL