Op 22 mei 2010 kocht een software-ontwikkelaar twee pizza’s voor 10 duizend bitcoin, op dat moment een obscure virtuele munt.

Op maandag 22 mei 2017 zijn diezelfde 10 duizend bitcoin ongeveer 19 miljoen euro waard.

De prijs van de digimunt maakt al enkele weken een ongekende opmars. Maandag bereikte de prijs van de bitcoin een niveau van 2.128 dollar – dat is dicht bij de all-time-high van 2.185 dollar per bitcoin. In euro’s betaal je dezer dagen ongeveer 1.900 euro voor een bitcoin.

Krap een jaar geleden was de bitcoin slechts 400 euro waard. De virtuele munt, die beheerd wordt via een decentraal netwerk van computers, had zojuist een neerwaartse beweging voltooid vanaf een niveau van ongeveer 800 euro.

“De bitcoingekte heeft toegeslagen in Japan en je ziet nu dat er inefficiënties in de markt worden blootgelegd”, stelt expert Charles Hayter van CryptoCompare via de mail. “Er is sprake van irrationeel optimisme, nu de Japanners over elkaar heen rollen om bitcoin te bemachtigen en internationale prijzen opdrijven.”

De digitale munt heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt, sinds Lazlo Hanyecz in 2010 twee pizza's van Papa John's kocht met bitcoin - een gebeurtenis die bekendstaat als de eerste 'reële transactie' met bitcoin.

Hanyecz schreef destijds op het forum Bitcoin Talk:

"Ik betaal 10.000 bitcoin voor twee pizza's...twee grote, zodat ik nog iets voor morgen heb.  Ik hou van pizzarestjes. Je mag de pizza zelf maken en naar mijn huis brengen. Of je kunt hem voor me bestellen en laten bezorgen. Waar het mij om gaat is dat ik eten krijg in ruil voor bitcoin. Eten dat ik dus niet zelf hoef klaar te maken."

"Ik wil graag uien, pepertjes, worst, paddenstoelen, tomaten en dergelijke. Dus standaard dingen, geen gekke topping met vis of zoiets. Gewone pizza met kaas vind ik ook prima. Dat is misschien goedkoper om te maken of te bestellen."

"Laat weten of je geïnteresseerd bent, dan kunnen we een dealtje sluiten."

In 2010 had 10 duizend bitcoin een waarde van ongeveer 35 euro. Een Brit besloot de pizza's voor Hanyecz te kopen. Ook toen al een goede deal: de pizza's kostten ongeveer 20 euro en Hanyecz betaalde in bitcoin bijna het dubbele.

Bitcoin-gebruikers hebben 22 mei omgedoopt tot Bitcoin Pizza Day.

"Bitcoin had nauwelijks waarde toen, dus het idee om ze in te ruilen voor een pizza was erg cool", vertelde Hanyecz in 2013 aan The New York Times. "Niemand wist dat het zo groot zou worden."

bitcoin price may 22 2017 pizza day

Foto: Bitcoin kent een spectaculaire opmars en stoomt op richting een all-time-high. Coindesk