Een betaalrekening verhult de echte financiële situatie van je bedrijf. Er staat bijvoorbeeld geld op dat aan btw moet worden afgedragen. Gelukkig kan de ING Saldoverdeler je helpen meer overzicht te scheppen.

Met de ING Saldoverdeler kun je als ondernemer aparte ‘potjes’ aanmaken op je rekening. Een wens van veel ondernemers. Je herkent het misschien: je hebt een zakelijke rekening waarop alle geldstromen samenkomen, maar die weinig zegt over je actuele financiële situatie.

Zo is meer dan 20 procent van het geld op je zakelijke betaalrekening waarschijnlijk niet van jou, maar van de belastingdienst.

“Ik heb op mijn rekening een potje aangemaakt speciaal voor de btw-aangifte,” vertelt ‘functioneel kunstenaar’ Henk-Jan Room over de ‘Saldoverdeler’ van ING. Onder de bedrijfsnaam ‘Room for Concepts’ bedenkt hij oplossingen voor problemen (veelal in de openbare ruimte) door middel van toegepaste kunst: installaties die inspelen op verleiding en bewustzijn. Zijn klanten zijn overheidsdiensten maar ook bedrijven. “Wordt een factuur betaald, dan stort ik meteen 21 procent van het bedrag in dit potje. Dat is ook handig bij de aangifte, want ik weet naast mijn boekhouding nu ook via mijn ING-rekening al ongeveer hoe hoog het btw-bedrag zal uitvallen en kan dus meteen checken of mijn boekhouding klopt.”

Oeps. De btw-aangifte!

Maar hou je daar altijd automatisch rekening mee als je uitgaven doet of bedragen overboekt van de ene zakelijke rekening naar de andere? Valt de btw-aangifte op de mat, blijkt ineens dat je het benodigde bedrag ‘even’ niet op de rekening hebt staan. En mag je dat probleem vervolgens zien op te lossen.

Ook Fauzia Mahomed Radja maakt gebruik van de Saldoverdeler. Ze adviseert MKB bedrijven op het gebied van strategisch management en groeivraagstukken. Ze huurt regelmatig freelancers in en moet grote bedragen voorfinancieren. Dan is het handig om hier een potje voor te hebben.

“Het voordeel van de Saldoverdeler is dat ik meer overzicht heb over mijn actuele financiële situatie,” vertelt ze. “Dat geeft mij rust en die heb ik nodig, want mijn werk is al behoorlijk intensief.”

Daarnaast zet Fauzia maandelijks geld opzij om vrij mee te kunnen beleggen. “Ik weet dat ik het gereserveerd heb met een bepaald doel, dat maakt het makkelijker om daar ook aan vast te houden.”

Handig overzicht in de app

Ondernemers met een zakelijke rekening bij ING kunnen in totaal tien verschillende potjes creëren. Veel gebruikte labels zijn ‘btw’, ‘onverwachte tegenvallers’ en ‘investeringen’. Je kunt de potjes in één oogopslag overzien in de ING app, en ze daarmee ook eenvoudig aanpassen.

Dit is een artikel in een reeks over ondernemen van ING Zakelijk. ING Zakelijk is een partnerexpert van Business Insider Nederland.

LEES OOK: In Amsterdam verrijst het eerste energieneutrale hotel ter wereld – geïnspireerd op termieten