Amac, de bekende reseller van Apple-producten, draaide afgelopen boekjaar een omzet van 222 miljoen euro en 7 miljoen euro winst. Toch ging het Amac-oprichter Ed Bindels niet altijd voor de wind.

Toen hij in 2012 een stap terug wilde doen uit de dagelijkse bedrijfsvoering en een CEO aanstelde voor Amac, liep dat uit op een fiasco. “Ik was gewoon bang voor hem”, zegt Bindels tegen Business Insider in de eerste aflevering van de podcast het Eureka Moment. “Hij was heel dominant. Ik ben een mensenmens.”

De personeelskosten bij Amac namen snel toe en dat bracht grote financiële problemen mee. “Je had de mensen vaak op het verkeerde moment van de dag, of zelfs op de verkeerde dag – dat je op donderdag meer mensen hebt dan op zaterdag. Het is natuurlijk een no-brainer dat dat geen goede verhouding is.”

Om zijn bedrijf te redden moest Bindels uiteindelijk hard ingrijpen. Er werd fors gesneden in de personeelskosten. "Dat was heel pijnlijk, maar het was gewoon nodig."

Bindels nam afscheid van de CEO die hij zelf had aangesteld en kwam weer aan het roer te staan van Amac. Maar dit keer op een heel andere manier.

In de podcast het Eureka-moment vertelt Bindels wat deze episode hem heeft geleerd over het vaak lastige moment waarop oprichters van een bedrijf het management anders moeten inrichten, als er een nieuwe een fase aantreedt waarin in een groeiend bedrijf met meer medewerkers andere aansturing vraagt.

Volg hier de podcast Het Eureka Moment!

Het Eureka Moment is een podcast van Business Insider, in samenwerking met Adformatie en CFO.nl. In deze podcast spreken we met topmanagers over hoe zij om zijn gegaan met de grootste uitdagingen binnen hun bedrijf.