Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie voor de tweede keer in korte tijd verlaagd. Daarbij waarschuwen de rekenmeesters van het fonds dat het “een steeds grotere uitdaging” wordt voor de grootste economie van de wereld om een recessie te vermijden.

Net als bijvoorbeeld Nederland voelen de Verenigde Staten de economische impact van de oorlog in Oekraïne en de verstoringen van leveringsketens door coronalockdowns in Azië. De Amerikaanse inflatie is daardoor hard opgelopen en de Federal Reserve voert inmiddels een agressief rentebeleid om de prijsstijgingen een halt toe te roepen.

De situatie was vorige maand al aanleiding voor het IMF om de groeiprognose voor dit jaar te verlagen van 3,7 naar 2,9 procent. Nu denken de deskundigen van het fonds dat de Amerikaanse economie dit jaar maar 2,3 procent in omvang zal toenemen, komt naar voren uit een nieuw zogeheten Artikel 4-rapport over de VS. Tegelijkertijd zijn de ramingen voor de werkloosheid tot 2025 wat verhoogd.

Het IMF heeft zelf geen reden gegeven voor de verdere verlaging van zijn groeiprognose. Maar de nieuwe voorspelling komt in de nasleep van macro-economische cijfers van de Amerikaanse overheid die eind juni verschenen. Daar bleek dat de consumentenbestedingen in de VS in mei voor het eerst dit jaar een daling lieten zien. Ook werden toen de bestedingen van voorgaande maanden naar beneden bijgesteld.

Google werft minder personeel

Met het oog op een mogelijke recessie gaat het Amerikaanse internetconcern Google minder nieuw personeel aannemen, meldde bestuursvoorzitter Sundar Pichai van Alphabet, het moederbedrijf van Google, in een e-mail aan werknemers.

Volgens Pichai zal Google zich in 2022 en 2023 vooral concentreren op het inhuren van personeel op het gebied van "engineering, technische en andere kritieke functies". Volgens de bestuursvoorzitter heeft Google in het tweede kwartaal 10.000 medewerkers toegevoegd en zullen in de komende maanden nog wel pas afgestudeerden van universiteiten worden geworven.

Historisch gezien is Google relatief immuun gebleven voor economische neergangen in de technologiesector. Het internetconcern stopte meer dan tien jaar geleden met het aannemen van personeel tijdens de financiële crisis, maar heeft sindsdien regelmatig nieuwe werknemers aangenomen voor zijn belangrijkste advertentieactiviteiten en voor de activiteiten op het gebied van smartphones, zelfrijdende auto's en draagbare apparaten die nog niet winstgevend zijn.

Google-moeder Alphabet, die op 31 maart bijna 164.000 mensen in dienst had, heeft de afgelopen jaren voornamelijk mensen aangenomen voor de clouddivisie van Google en nieuwe gebieden zoals hardware.

De stap van Google weerspiegelt die van andere technologiebedrijven. In mei zeiden Snap en Lyft al dat ze het aannemen van personeel zouden vertragen. Enkele weken later volgden Instacart en Tesla. Eerder deze week kondigde concurrent Microsoft aan dat het een klein aantal banen zou schrappen. Meta Platforms, het bedrijf achter Facebook, schroefde ook zijn aanwervingsplannen terug vanwege zorgen over de economische omstandigheden.

LEES OOK: Etenswaren stegen in decennia niet zo hard in prijs als nu, aldus het CBS – met name vlees, vis en zuivel duurder dan een jaar geleden