• Het Economisch Bureau van ING verwacht dat de economie met zo’n 2% krimpt in het vierde kwartaal.
  • De dip als gevolg van de tweede coronagolf is aanzienlijk minder diep dan bij de eerste lockdown in maart.
  • Aan het einde van dit jaar is de omvang van de economie daarmee ongeveer 95 procent van wat die voor de crisis was.
  • In 2021 herstelt de economie zich grotendeels, met een groei van 2,6%.

De Nederlandse economie krimpt dit kwartaal met 2 procent ten opzichte van het derde kwartaal als gevolg van de nieuwe lockdown, zo verwacht het Economisch Bureau van ING.

Aan het einde van dit jaar is de omvang van de economie daarmee ongeveer 95 procent van wat die voor de crisis was.

Volgend jaar komt de groei van het bruto binnenland product (bbp) uit op 2,6 procent, waarmee de economie zich volgens de economen van ING grotendeels herstelt. Die is dan weer op 99 procent van de omvang van voor de corona-uitbraak.

De dip als gevolg van de tweede coronagolf is aanzienlijk minder diep dan bij de eerste lockdown in maart, verwachten de economen. Ze wijzen op minder strenge contactbeperkingen en het feit dat scholen gewoon open zijn waardoor ouders van jonge kinderen productiever zijn.

Bron: ING Economisch Bureau

Industrie lijkt minder getroffen

De industrie lijkt minder getroffen door de coronacrisis dan de dienstverlening, zeker nu sprake lijkt van minder leveringsproblemen uit landen als China. Tegelijkertijd lijken delen van de detailhandel zelfs te profiteren, zoals webwinkels.

De verwachtingen zijn vooral in de commerciële dienstverlening weer flink lager. Daartoe behoren onder meer de horeca, musea, goksector en reisbranche. Ook uitbaters van tankstations zijn pessimistischer, omdat er weer wordt opgeroepen vooral thuis te werken.

In de industrie en de winkelbranche zijn ondernemers eveneens somberder geworden, meldt ING. De bouw werd juist wat positiever.

Lees ook op Business Insider

Bron: ING Economisch Bureau

LEES OOK: Zo ziet de 1,5-meter-economie eruit per sector: horeca en reisbranche hard geraakt, maar ook sierteelt