• De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de beleidsrentes op de huidige hoge niveaus.
  • Binnen de ECB wordt druk gediscussieerd over het moment waarop de rente verlaagd kan worden, nu de inflatie de doelstelling van 2 procent nadert.
  • ECB-president Christine Lagarde wil dat eurolanden de energiesteun verder af gaan bouwen om de inflatie duurzaam omlaag te brengen.
  • Lees ook: De Europese Centrale Bank werkt niet met 1 rente, maar met 3 rentes: dit zijn de verschillen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de vijfde keer op rij een rentepauze gehouden. De beleidsbepalers van de centrale bank besloten donderdag om de rente in de eurozone opnieuw onveranderd te laten op de huidige hoge niveaus. Economen hadden ook verwacht dat de ECB de leenkosten nog niet zou aanpassen.

De depositorente in de eurozone staat daarmee nog steeds op 4 procent, het hoogste niveau ooit. De herfinancieringsrente blijft op 4,5 procent en de marginale beleningsfaciliteit op 4,75 procent.

De centrale bank in Frankfurt begon halverwege 2022 met het in een recordtempo verhogen van de rente tot het huidige niveau, om de hoge inflatie in het eurogebied te bestrijden. Maar de laatste renteverhoging dateert alweer van september vorig jaar.

Bij de bekendmaking van het nieuwe rentebesluit erkende de ECB dat de inflatie al lange tijd afneemt, mede dankzij de hoge leenkosten. Tegelijkertijd wijst de centrale bank voor de eurozone erop dat de prijzen voor diensten nog altijd relatief hard stijgen.

Binnen de ECB wordt druk gediscussieerd over het moment waarop de rente verlaagd kan worden, nu de inflatie de doelstelling van 2 procent nadert. Als de centralebankiers genoeg vertrouwen hebben dat de inflatie blijvend richting die doelstelling beweegt, zegt de ECB het "gepast" te vinden om de rente te verlagen.

In maart bedroeg de inflatie in het eurogebied 2,4 procent. Op de financiële markten wordt verwacht dat de ECB bij de volgende vergadering in juni zal beginnen met het verlagen van de leenkosten.

Lagarde blijft voorzichtig over aantal renteverlagingen ECB

President Christine Lagarde van de ECB wees er donderdag in een toelichting op het rentebesluit op dat er meer bewijs nodig is dat de inflatie in de eurozone voldoende is afgekoeld voordat de rente kan worden verlaagd. De Française stelde donderdag niet van mening te zijn veranderd.

De verwachting is alom dat de ECB in juni wel zal beginnen met het omlaag brengen van de leenkosten. Maar Lagarde wil zich nog niet vastpinnen op een uitgestippeld rentepad.

Ze benadrukte dat de ECB elke rentevergadering opnieuw naar de beschikbare cijfers kijkt en op basis daarvan dan een afweging maakt.

LEES OOK: Inflatie kan structureel hoger worden door risico’s rond klimaatverandering, volgens nieuw onderzoek