De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrente in de eurozone opnieuw verhoogd in de strijd tegen de inflatie. In feite gaat het hierbij om drie rentetarieven.

Het belangrijkste rentetarief is de zogenoemde herfinancieringsrente en die gaat met een kwart procentpunt omhoog naar 4,25 procent. Het gaat hier om de rente op kortlopende leningen die banken bij de ECB kunnen afsluiten voor de duur van een week.

Daarnaast is er de zogenoemde depositorente, ofwel de rente die banken krijgen als ze zelf geld parkeren bij de ECB. Deze rente is gestegen naar 3,75 procent.

Tot slot is er de marginale beleningsrente, die geldt voor leningen die banken bij de ECB afsluiten voor één dag. Deze rente is gestegen naar 4,5 procent.

De ECB bepaalt sinds 1999 de rente in de eurozone. De centrale bank is sinds midden vorig jaar de rente aan het verhogen nadat de inflatie als gevolg van hoge energie- en voedselprijzen de hoogte in was geschoten.

In de tabel hieronder is het verloop van de drie beleidsrentes te zien.

De centrale bank verwacht nog altijd dat de inflatie "te lang te hoog" blijft. De ECB mikt op een inflatie van 2 procent, maar daar zit de inflatie in de eurozone met 5,5 procent in juni nog ruim boven.

De beleidsmakers van de ECB zien zich door dat laatste cijfer wel gesterkt in hun gedachten dat de inflatie de rest van dit jaar verder zal dalen.

De al genomen rentestappen werpen wel hun vruchten af. Lenen wordt duurder en gebeurt dus ook minder. Daardoor is er minder geld beschikbaar in de economie en wordt die minder gestimuleerd.

Lagarde laat alle opties open bij rentebesluit van september

Bij volgende rentebesluiten houdt de ECB vast aan de datagedreven aanpak, zo liet de centrale bank weten in een verklaring. Beslissingen worden gebaseerd op de meest recente macro-economische gegevens. Daarbij zal de rente "zo lang als nodig is" hoog worden gehouden om het doel van een inflatie van 2 procent te bereiken.

Dit betekent dat de ECB bij de volgende beleidsvergadering in september zou kunnen besluiten om de beleidsrente niet verder te verhogen. Dat hangt af van de macro-economische gegevens die de beleidsbepalers van de bank dan hebben, zei president Christine Lagarde in een toelichting op het rentebesluit. "We baseren ons bewust op gegevens. We kunnen dus de rente opnieuw verhogen, of kunnen pauzeren. En dat kan van vergadering tot vergadering verschillen."

Lagarde liet weten de te hoge inflatie "te willen breken". "En dat gaan we doen, hoe dan ook." Maar gevraagd of de ECB nog veel te doen heeft om de inflatie terug te dringen gaf de Française toe dat ze "op dit moment dat niet zou zeggen". Maar in september kan dat dus anders liggen. "Dan hebben we twee keer inflatiecijfers gehad en geanalyseerd en is er veel meer duidelijk."

Zelfs als de ECB, na negen renteverhogingen op rij, in september de rente gelijk houdt, is dat geen garantie dat er een einde aan de renteverhogingen komt. "We kijken elke vergadering opnieuw naar de gegevens", herhaalde Lagarde.

Ze waarschuwde verder dat het opzeggen van de graandeal door Rusland voor hogere voedselprijzen kan zorgen en daarmee de inflatie kan aanwakkeren. Maar geopolitieke spanningen kunnen ook zorgen voor een neergang in de wereldhandel. Tegelijkertijd zorgen steunmaatregelen vanwege dure energie voor extra inflatie en overheden zouden daar direct mee moeten stoppen, herhaalde Lagarde. Ook zou het goed zijn als de lagere prijzen voor energie en voedsel sneller door zouden filteren in de prijzen van andere producten.

LEES OOK: Prijsdaling boodschappen in de supermarkt zet niet door