• President van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, heeft woensdag gezegd dat de rentes volgend jaar nog niet verhoogd zullen worden.
  • Ondanks dat de inflatie in de eurozone op het hoogste peil in 13 jaar staat, is de situatie volgens Lagarde nog niet nijpend genoeg om aanpassingen te doen.
  • De ECB gaat ervan uit dat de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen is en dat de hoge energieprijzen als de problemen in internationale leveringsketens op den duur weer zullen afnemen.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar al de rentes zal verhogen. Dat heeft ECB-president Christine Lagarde woensdag gezegd in een toespraak in Lissabon.

Omdat de inflatie in de eurozone in oktober naar het hoogste peil in 13 jaar steeg, groeien de verwachtingen dat de ECB haar huidige monetaire beleid zal opgeven en volgend jaar, voor het eerst in meer dan tien jaar, de rente zal verhogen. Maar dat gerucht heeft Lagarde met haar uitspraken de kop ingedrukt.

Volgens haar heeft de ECB eerder duidelijk drie voorwaarden genoemd waaraan moet worden voldaan voordat de rentetarieven in Frankfurt omhoog kunnen.

“Ondanks de huidige inflatiestijging blijven de inflatievooruitzichten op middellange termijn gematigd, en het is dus zeer onwaarschijnlijk dat aan deze drie voorwaarden volgend jaar wordt voldaan”, aldus Lagarde.

Met haar woorden lijkt het centralebankhoofd ervoor te willen zorgen dat de financiële markten niet de verkeerde conclusies trekken uit de huidige situatie waarin het leven in rap tempo duurder wordt.

Vorige week slaagde Lagarde er namelijk niet in de verwachtingen op de markten te temperen en prijsde beleggers kortstondig twee renteverhogingen in 2022 in.

Hoge inflatie tijdelijk fenomeen

Het lijkt erop dat haar woorden dit maal wel zijn aangekomen. Een verhoging met 10 basispunten werd woensdag verschoven van oktober volgend jaar naar december 2022.

De beleidsmakers bij de ECB gaan ervan uit dat de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen betreft, en dat ingrijpen dus nog niet nodig is. Ze denken dat zowel de hoge energieprijzen als de problemen in internationale leveringsketens, de belangrijkste oorzaken van het gestegen prijspeil, op den duur weer zullen afnemen.

De rente in de eurozone is al lang erg laag. De effecten daarvan zijn duidelijk voelbaar voor de gemiddelde Nederlander. Zo zijn de spaarrentes bij banken tot dieptepunten gedaald. Ook de situatie op de huizenmarkt, waar de lage hypotheekrente woningprijzen opdrijft, is nijpend.

Het rentebeleid van de ECB speelt hierbij een belangrijke rol, al wijzen economen er eveneens op dat de lage rente voor een deel ook samenhangt met een ontwikkeling als de vergrijzing.

LEES OOK: ECB kondigt babystapje aan met het matigen van het goedkoopgeldbeleid, maar blijft vaag over de timing