• De Europese Centrale Bank heeft besloten voorlopig vast te houden aan het rentebeleid, ondanks de hoge inflatie.
  • Maar ECB-president Christine Lagarde sluit een renteverhoging later dit jaar niet uit, als de inflatie hoog blijft.
  • Beleggers reageerden geschrokken, want een hogere rente zou ongunstig zijn voor de waardering van aandelen.
  • Lees ook: Inflatie eurozone loopt verder op tot boven de 5%

De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt nu nog niet in vanwege de flink opgelopen inflatie, maar het zou zomaar kunnen dat de rente later dit jaar alsnog omhoog gaat. Dat volgt uit opmerkingen van ECB-president Christine Lagarde. Na afloop van het rentebesluit van de centrale bank kreeg ze een vraag of ze nog steeds verwacht dat er in 2022 waarschijnlijk geen renteverhogingen plaatsvinden. Daarop gaf ze geen bevestigend antwoord, maar Lagarde benadrukte dat de ECB alle data in de gaten houdt en in maart opnieuw bekijkt of er stappen nodig zijn.

Op het eerste gezicht lijkt dit een onbeduidende opmerking, maar van woordvoerders namens centrale banken worden alle uitlatingen altijd op een weegschaal gelegd. Op de aandelenbeurzen is dan ook geschrokken gereageerd door beleggers, want een hogere rente zou ongunstig zijn voor de waardering van aandelen.

De Europese aandelenbeurzen gingen met forse verliezen de handel uit. De AEX-index in Amsterdam zakte met 2,2 procent tot 748,81 punten. De MidKap ging 0,9 procent omlaag en de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,6 procent.

Tegelijkertijd won de euro weer terrein ten opzichte van de dollar. Met de mogelijkheid van hogere rentes op euroleningen spelen handelaren op de valutamarkten ook in op de mogelijk vraag naar euro’s. Ten opzichte van de Amerikaanse munt won de euro 1,1 procent op 1,1429 dollar.

Inflatie opgelopen tot hoogste niveau sinds invoering euro

De inflatie in de eurozone is inmiddels opgelopen tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Volgens Lagarde komt dat voornamelijk door de flink gestegen energieprijzen. Ook de vele verstoringen in de leveringsketens van bedrijven spelen een rol. Bij de ECB gaan de deskundigen er voorlopig vanuit dat die problemen later dit jaar zullen afnemen. Hoewel de geldontwaarding waarschijnlijk langer dan eerder voorzien op een hoog niveau blijft, is het wel de verwachting dat de inflatie op een gegeven moment weer gaat zakken.

Lagarde benadrukt dat de ECB zich bij zijn rentebeleid baseert op een aantal factoren. Een daarvan is dat de inflatie op termijn weer op 2 procent moet uitkomen. Dat lijkt voorlopig nog het geval. Maar in maart verwacht de centrale bank weer nieuwe economische ramingen. Die zouden het beeld kunnen veranderen, vandaar de slag om de arm van Lagarde.

Toenemende druk om in te grijpen

De druk om in te grijpen was de laatste tijd toegenomen. In de Verenigde Staten begint de Federal Reserve binnenkort waarschijnlijk al met het verhogen van de rente. En de Bank of England heeft voor de tweede keer op rij een verhoging van de rente aangekondigd om de hoge inflatie te helpen beteugelen.

Toch hield ECB de belangrijkste rentetarieven en zijn steunprogramma's donderdag zoals verwacht nog ongemoeid. Economen rekenden voorafgaand aan het rentebesluit al op weinig vuurwerk. Dit komt doordat de ECB eind vorig jaar al plannen uiteen had gezet voor het beëindigen van zijn coronasteunpakketten.

Analisten van ING noemen het besluit "gewoon een copy-paste" van dat van december, maar wijzen er ook op dat de ECB niks kan doen om de inflatie direct te laten dalen. Zo heeft de Europese Centrale Bank geen invloed op de energieprijzen. Alleen regeringen kunnen optreden met bijvoorbeeld belastingverlagingen en compensatie voor hoge energierekeningen, stellen de ING-analisten.

LEES OOK: Mondiale economische groei vertraagt in 2022, terwijl inflatie relatief hoog blijft, verwacht IMF – dat is geen ideaal scenario