De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de deur opengezet voor een stimuleringspakket in september. ECB-president Mario Draghi benadrukte na het rentebesluit van de centrale bank dat de eurozone “significante monetaire stimulus” nodig heeft, waar ook mogelijk een renteverlaging en een opkoopprogramma onderdeel van uit maken.

Vooralsnog verklaarde de centrale bank dat de rente zolang als nodig is zal blijven op het huidige lage niveau. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar dus geld op toe.

De nieuwe toevoeging aan de gebruikelijke verklaring van de ECB is dat een nog lager niveau van de rente niet wordt uitgesloten. Op de financiële markten wordt voor september gerekend op een verlaging van de depositorente met 0,1 procentpunt.

Ook sluit de ECB een hernieuwd opkoopprogramma niet uit, mocht dat nodig zijn om de economie en inflatie verder aan te jagen. De ECB pompte van 2015 tot 2019 elke maand tientallen miljarden euro’s in de Europese economie door staatsleningen van eurolanden op te kopen. Na vier jaar stond de teller op 2.575 miljard euro.

Daarnaast hintte de ECB op maatregelen om de pijn voor banken door negatieve rentes te verzachten. Meerdere comités gaan nu aan de slag om alle mogelijke versies van een “breed stimuleringspakket” uit te pluizen, verklaarde Draghi.

"De vooruitzichten gaan van slecht naar slechter", betreurde het centralebankhoofd en hij wees in het bijzonder naar de zwakke stand van de industrie in Duitsland en Italië. De Duitse industrie zit in een neerwaartse spiraal en heeft in juli het laagste productieniveau in zeven jaar bereikt.

Er komen steeds meer signalen dat de economie van de eurozone aan het afzwakken is, onder druk van de wereldwijde handelsspanningen en een afkoelende wereldeconomie. De onzekerheid houdt al meer dan een jaar aan, aldus de ECB-preses die later dit jaar plaatsmaakt voor zijn vervanger Christine Lagarde.

De Europese beurzen stonden donderdag overwegend in het rood na het rentebesluit. Sommige marktpartijen hadden verwacht dat de ECB de rente nu al zou verlagen.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de opening van Wall Street 0,8 procent lager op 578,46 punten. De MidKap stond vlak op 832,83 punten. Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,1 procent.

LEES OOK: De AEX-index staat op het hoogste niveau in 18 jaar, terwijl de economie afkoelt – kondigt een nieuwe crisis zich aan?