• DNB-directeur Frank Elderson is door de Eurogroep voorgedragen als nieuw directielid van de Europese Centrale Bank.
  • Zijn daadwerkelijke benoeming is nog geen gelopen race, omdat het Europees Parlement liever meer vrouwen ziet bij de ECB.
  • Als zijn benoeming doorgaat, wordt hij de eerste Nederlander in de ECB-directie sinds Wim Duisenberg en medeverantwoordelijk voor het uitvoeren van het monetaire beleid van de eurozone.

DNB-directeur Frank Elderson krijgt het vertrouwen van de Eurogroep om als lid van de directie tot de Europese Centrale Bank (ECB) toe te treden, heeft Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe bekendgemaakt.

De ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) zullen de 50-jarige toezichtdirecteur van De Nederlandsche Bank (DNB) als hun kandidaat voordragen aan de EU-leiders.

Eldersons enige rivaal, de Sloveen Boštjan Jazbec, kreeg onvoldoende steun voor de Europese topfunctie.

De regeringsleiders moeten een opvolger benoemen voor de Luxemburger Yves Mersch die eind dit jaar vertrekt uit de zeskoppige directie van de bank in Frankfurt. Die staat onder leiding van Christine Lagarde.

Naar verwachting gaat het Europees Parlement dwarsliggen over de benoeming van Elderson omdat het al jaren aandringt op meer vrouwen in het ECB-bestuur. De verhouding is nu vier mannen en inclusief Lagarde twee vrouwen.

Als Elderson daadwerkelijk wordt benoemd is hij de eerste Nederlander in het ECB-bestuur na Wim Duisenberg. Die werd in 1998 de eerste president van de Europese Centrale Bank. Hij bleef aan tot in 2003.

'Heel belangrijk voor Nederland'

De directie van de ECB is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het monetair beleid in het eurogebied en het voorbereiden van de vergaderingen van de Raad van Bestuur, het belangrijkste beslisorgaan van de ECB.

Met de voorgenomen benoeming van Elderson krijgt Nederland een belangrijke positie in het hart van de Europese Centrale Bank. De Raad van Bestuur bestaat naast de zes directieleden uit de presidenten van de centrale banken van de 19 eurolanden, onder wie ook Klaas Knot.

De voordracht van Frank Elderson is "heel erg belangrijk voor Nederland", reageert emeritus hoogleraar Financiële economie Sylvester Eijffinger. Volgens de econoom zal de "Duits-Nederlandse opvatting van monetaire stabiliteit" hierdoor beter vertegenwoordigd zijn bij de centrale bank in Frankfurt.

"Formeel moet Elderson daar natuurlijk het belang van de eurozone verdedigen", erkent Eijffinger, die vrijdag zijn afscheidsrede houdt bij Tilburg University. Maar Elderson kan daar volgens hem door zijn Nederlandse opvattingen toch een verschil maken.

Omdat belangrijke beslissingen in Frankfurt altijd genomen worden door de directie en de centralebankpresidenten van de eurolanden, zou Nederland daar in de visie van Eijffinger straks als het ware twee stemmen hebben: die van Elderson en die van de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot.

Elderson laat via Twitter weten zeer vereerd te zijn met zijn voordracht en vooruit te kijken naar de volgende stappen in het benoemingsproces.

Benoeming nog geen gelopen race

Minister Wopke Hoekstra maakte Eldersons kandidatuur bekend tijdens een informele bijeenkomst met zijn collega's op 11 september in Berlijn. Elderson is sinds 1 juli 2011 een van de directeuren van DNB en daar onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op banken en voor juridische zaken.

De jurist werkt sinds 1999 bij de centrale bank en is volgens Hoekstra een "uitmuntend" directielid met een naam op het gebied van duurzame financiën en digitale onderwerpen. "Dat zijn echte onderwerpen van de 21e eeuw", aldus de minister.

Volgens ingewijden is de voordracht een grote stap, maar nog niet een gelopen race. De benoeming van Mersch werd in 2012 vijf maanden getraineerd door het EU-parlement dat advies moet geven over de kandidatuur. Uiteindelijk schoven de EU-leiders de bezwaren, onder meer dat aan een vrouw de voorkeur moest worden gegeven, terzijde en benoemden Mersch.

Hoekstra erkende dat het "terecht" is dat in de bankensector naar diversiteit wordt gekeken. Maar de realiteit voor het parlement is dat de lidstaten twee mannen naar voren hebben geschoven, aldus de CDA-bewindsman. "Ik hoop dat ze kunnen zien dat Frank Elderson geschikt is voor deze baan."

Elderson wordt, als het er echt van gaat komen, benoemd voor een periode van acht jaar zonder dat verlenging mogelijk is, zoals gebruikelijk is bij de ECB. De directie bestaat naast de Franse voorzitter Christine Lagarde verder uit de Spanjaard Luis de Guindos, de Ier Philip R. Lane, de Italiaan Fabio Panetta, de Duitse Isabel Schabel en de vertrekkende Luxemburger Yves Mersch.

LEES OOK: ECB komt (nog) niet met extra monetaire steun tegen de coronacrisis – er is voorlopig genoeg vertrouwen in het herstel van de Europese economie