• De Europese Centrale Bank (ECB) komt nog niet met extra stimuleringsmaatregelen tegen de coronacrisis. Ook de rentetarieven veranderen niet.
  • Voorzitter Christine Lagarde sprak in een toelichting op het rentebesluit van een sterk herstel van de economische activiteit in de afgelopen maanden.
  • De ECB gaat nu uit van een krimp van 8 procent in 2020. Eerder was dat nog 8,7 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rentetarieven onveranderd en komt nog niet met extra stimuleringsmaatregelen tegen de coronacrisis.

Dat maakte de ECB bekend na afloop van zijn beleidsvergadering. Economen hadden al verwacht dat de ECB pas op de plaats zou maken.

ECB-president Christine Lagarde sprak in een toelichting op het rentebesluit van een sterk herstel in economische activiteit in de afgelopen maanden. De industrie en dienstensector groeien weer nadat ze door de coronapandemie in een diep dal terechtkwamen, hoewel het herstel van die laatste sector laatste tijd wel wat vertraagt.

De ECB gaat nu uit van een krimp van 8 procent van het bruto binnenlands product van de eurozone in 2020. Eerder werd nog gesproken van 8,7 procent krimp. Voor volgend jaar wordt economische groei van 5 procent voorspeld, tegenover 5,2 procent bij de vorige raming.

Risico's van een tweede coronagolf

De economie draait nog wel op een aanzienlijk lager pitje dan voor de coronacrisis. Volledig herstel hangt er vooral vanaf hoezeer we de pandemie de baas worden, aldus Lagarde.

In juni wees de ECB al op de risico's van een tweede golf van het virus, permanente schade aan de arbeidsmarkten en zwakkere consumptie, juist vanwege de aanhoudende onzekerheden. De waardestijging van de euro lijkt ook een risico te vormen.

De ECB maakte in juni bekend zijn opkoopprogramma uit te breiden. De centrale bank verhoogde toen de limiet met 600 miljard euro waardoor er nu maximaal voor 1.350 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen kunnen worden opgekocht.

Daar nam de ECB ook langer de tijd voor. De looptijd van het speciale opkoopprogramma dat vanwege de coronacrisis is opgetuigd, werd met een halfjaar verlengd tot eind juni volgend jaar.

LEES OOK: De inflatie in de eurozone is voor het eerst sinds 2016 negatief – komt de ECB met een nieuw steunpakket?