Het in de markt zetten van een rendabele elektrische auto is minder makkelijk dan gedacht. De Britse uitvinder James Dyson, de man achter de zakloze stofzuigers, gaat toch geen elektrische auto op de markt brengen. Hij heeft de stekker getrokken uit zijn ambitieuze autoplannen, omdat het project commercieel niet levensvatbaar zou zijn.

Volgens de 72-jarige miljardair is het zijn team wel gelukt om een “fantastische auto” in elkaar te sleutelen. Van constructiefouten zou dan ook geen sprake zijn. Maar Dyson was ervan uitgegaan dat hij door zal zijn kennis van accu’s en elektrische motoren ook een rendabele auto kon maken. Dat lijkt hij te hebben onderschat.

Toch is het project volgens de zakenman niet helemaal zonde van de tijd geweest. De opgedane technologische kennis denkt hij ook voor andere producten te kunnen gebruiken. Dyson gaat komende tijd kijken of hij de in totaal vijfhonderd mensen die bij de elektrische auto betrokken waren elders kan inzetten.

De firma Dyson maakt tal van huishoudelijke apparaten en heeft wereldwijd meer dan 12.000 medewerkers.

Brexit-fan Dyson heeft zijn bedrijf grotendeels naar Azië verplaatst

Dyson is een fervent aanhanger van de Brexit. Maar als het om zakelijke beslissingen gaat, is hij niet te beroerd om het Verenigd Koninkrijk de rug toe te keren.

Begin dit jaar maakte hij bekend dat het hoofdkantoor van zijn bedrijf verhuist van het Verenigd Koninkrijk naar Singapore. Dat zou niets met de Brexit te maken hebben, maar bedoeld zijn om de firma Dyson future-proof te maken. Het bedrijf ziet zichzelf nu vooral als een global technology company.

Belangrijkste groeimotor voor Dyson is Azië, mede vanwege de opkomende middenklasse in China. Die is zeer gecharmeerd van duurdere buitenlandse merken met een duidelijk kwaliteitslabel.

Wat de productie van huishoudelijke apparaten betreft heeft Dyson jaren geleden al voor Azië gekozen. Dit verklaart meteen ook waarom hij geen moeite heeft met importmuren tussen het VK en de Europese Unie. Producten van Dyson worden toch al vanuit Azië naar Europa verscheept, dus wat dat betreft verandert de Brexit weinig voor Dyson.

Dyson heeft goed verdiend aan zijn carrière als ondernemende uitvinder. Zijn vermogen wordt door zakenblad Forbes geschat op omgerekend 4,5 miljard euro. Hij is daarmee een van de rijkste inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

Dyson kreeg de titel Sir toebedeeld, heeft een eigen James Dyson Foundation en is de grootste akkerbouwbezitter in het Verenigd Koninkrijk.

In 2018 klom de omzet van het bedrijf Dyson met 28 procent tot 4,4 miljard pond (5 miljard euro), wat gepaard ging met een winst van 1,1 miljard pond  (1,24 miljard euro).

LEES OOK: James Dyson – ja, die van de stofzuiger – koopt het duurste penthouse van Singapore voor naar verluidt €48 miljoen