Nederlandse startups zagen dit jaar tot nog toe een groei van 7,6 procent aan nieuwe banen, vergeleken met 2021. Dat komt naar voren uit een rapport van non-profitorganisatie Techleap, dataplatform Dealroom.co en vastgoedorganisatie CBRE.

In totaal werken er momenteel 135.000 mensen bij Nederlandse startups. Dat is een stevige toename ten opzichte van 2018, toen er slechts 64.500 banen waren.

Met deze cijfers wordt duidelijk dat startups in Nederland de ontslagrondes, waarmee de grote techbedrijven te maken hebben, nog redelijk weten te ontspringen.

De groei van banen is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan duurzame startups zoals fietsenproducent VanMoof. Startups die zich richten op verduurzaming, zorgen voor 10 procent van alle banen bij startups. Een jaar geleden was dat nog 7 procent.

Bij duurzame startups werken momenteel 14.000 mensen. Het merendeel daarvan, 40 procent, werkt bij een energiestartup. Een van de voorbeelden van deze startups is snellaadbedrijf Fastned.

De moeilijkste banen om personeel voor te vinden zijn techposities, aldus het rapport. Deze blijven gemiddeld 69 dagen open staan, vergeleken met een gemiddelde van alle banen van 65 dagen.

LEES OOK: De populairste banen bij jonge professionals: consultant en traineeships in de IT en bij de Europese Unie