Het leven is duur in Singapore, onder meer door hoge kosten van kleding en transport. Zürich is ook duur, deels vanwege de hoge supermarktprijzen. De twee steden staan op een gedeelde eerste plaats in een ranglijst van hoe duur 173 steden over de hele wereld zijn.

Dat blijkt uit de Worldwide Cost of Living survey van The Economist Intelligence Unit, de onderzoekstak van het Britse weekblad. In het halfjaarlijkse onderzoek zijn ruim 400 prijzen in die steden met elkaar vergeleken.

“De wereldwijde index van de kosten van levensonderhoud beoordeelt een aantal representatieve zakelijke bestemmingen, in totaal 173 steden in het onderzoek van dit jaar”, aldus de EIU tegenover Business Insider. “Verschillende factoren spelen een rol bij de lijst met steden, zoals de omvang en het aantal inwoners van de stad, het economische en openbare belang, evenals hun belang voor onze klanten en abonnees.”

Als basisscenario werden de steden vergeleken met New York. New York kreeg een indexcijfer van 100 en eindigde op nummer 3. Genève had dezelfde index van 100 als New York.

In een artikel van The Economist Intelligence Unit wordt erop gewezen dat hoewel New York en twee andere Amerikaanse steden deel uitmaken van de top 10 van duurste steden ter werel, "Noord-Amerikaanse steden gemiddeld zijn gedaald op onze ranglijst van de kosten van levensonderhoud."

Singapore en Zürich duurste steden ter wereld

Singapore was vorig jaar ook de duurste stad ter wereld, toen op een gedeelde eerste plaats met New York. In het nieuwe samenvattende rapport wordt opgemerkt dat "Singapore dit jaar zijn positie als duurste stad ter wereld heeft behouden, voor de negende keer in elf jaar."

Zürich, met een index van 104, steeg van nummer 6 naar de toppositie, aldus het rapport.

"Aangezien onze index afhankelijk is van het omzetten van prijzen in lokale valuta in Amerikaanse dollars (als gemeenschappelijke munt), weerspiegelt de stijging van Zürich gedeeltelijk de kracht van de Zwitserse frank, evenals hoge prijzen voor boodschappen, huishoudelijke artikelen en recreatie", aldus het rapport.

Hongkong neemt de vijfde plaats in. Syetarn Hansakul, een senior analist van EIU, zei in een recent interview dat Singapore en Honkong "altijd hoog scoren", wijzend op hun omvang en hun aantrekkingskracht op wereldtalent.

Hansakul voegde eraan toe dat "beperkte ruimte" in combinatie met "veel goedbetaalde professionals" betekent dat er "een zekere mate van vraaginflatie" is die kan concurreren "om huisvesting en andere hulpbronnen".

Tel Aviv staat op een gedeelde achtste plaats met de Deense hoofdstad Kopenhagen, met een index van 89.

In het rapport wordt echter opgemerkt dat "het onderzoek werd uitgevoerd vóór het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas, die de wisselkoersen in Israël heeft beïnvloed en het mogelijk moeilijker heeft gemaakt om bepaalde goederen in Tel Aviv te kopen, waardoor de prijzen zijn beïnvloed."

Dit zijn de duurste steden, elk met hun index uit het EIU-rapport:

De 10 duurste steden ter wereld

LEES OOK: Verhuizen naar het buitenland? 10 hobbels die je moet nemen als je wilt emigreren, van AOW-gat tot huis en auto