• De miljardair Cheung Chung Kiu uit Hongkong kocht in januari 2020 voor omgerekend zo’n 230 miljoen euro het duurste huis van Londen.
  • Nu wil hij ook iets meer dan 230 miljoen euro uitgeven om het vervallen herenhuis te renoveren.
  • De woning kijkt uit op Hyde Park en telt maar liefst 45 kamers.

Afgelopen jaar kocht miljardair Cheung Chung Kiu uit Hongkong voor omgerekend 230 miljoen euro het duurste huis van Londen: een 45 kamers tellend herenhuis dat uitkijkt op Hyde Park.

Nu heeft hij volgens berichten in de Britse media plannen om eenzelfde bedrag uit te trekken voor de renovatie van het pand.

Cheung heeft plannen ingediend bij de Westminster City Council voor een ingrijpende renovatie van het bijna 6.000 vierkante meter grote herenhuis aan 2-8A Rutland Gate in Knightsbridge. Volgens een website waarop informatie staat over de renovatie is het huis “ernstig vervallen” en is er een “uitgebreide renovatie nodig voordat het bewoond kan worden.”

Experts zeggen tegen The Sunday Times dat de renovatieplannen zo’n 200 miljoen Britse pond zullen kosten, oftewel 232 miljoen euro, een fractie meer dan het bedrag dat hij vorig jaar voor het huis heeft betaald. Een woordvoerder van het renovatieproject wilde geen commentaar geven tegenover Insider.

Directeur Peter Wetherell van makelaarskantoor Wetherell in Mayfair zegt tegen Insider dat 2-8A Rutland Gate na de renovatie “tussen de 300 miljoen pond en ruim 500 miljoen pond (omgerekend 350 miljoen tot 600 miljoen euro) waard zal zijn, hoe dan ook de allerduurste privéwoning in Londen.”

london mansion rutland gate
Foto: Beauchamp Estates

Het vermogen van vastgoedinvesteerder Cheung uit Hongkong wordt geschat op rond de 1 miljard euro. Hij kocht het huis vorig jaar uit de nalatenschap van de in 2012 overleden kroonprins Nayef bin Abdoel Aziz van Saoedi-Arabië.

2-8A Rutland Gate bestond oorspronkelijk uit vier huizen en werd later samengevoegd tot een groot gebouw met 45 kamers

Het herenhuis kijkt uit over Hyde Park in Knightsbridge, een chique woonwijk in het centrum van Londen. Het stond ooit te koop voor 300 miljoen pond (bijna 350 miljoen euro).

Toen Cheung het pand in januari 2020 kocht, had hij nog niet beslist of hij er zelf wilde gaan wonen of er appartementen in zou gaan bouwen, zei zijn woordvoerder destijds tegen The Wall Street Journal.

Maar volgens de renovatiewebsite Rutland Gate is het nu de bedoeling dat het de familiewoning van de nieuwe eigenaar wordt in Londen.

london mansion rutland gate
Een ontvangstkamer in 2-8 Rutland Gate. Foto: Beauchamp Estates

In de renovatievoorstellen staat dat sommige delen van de gevel zullen worden gesloopt en andere delen gerepareerd. De eigenaar wil ook nieuwe indelingen binnen, de vierde en vijfde verdieping slopen en helemaal opnieuw inrichten, de kelder vrijmaken en het gebouw drie meter hoger maken.

Als de gemeenteraad instemt zal eind 2021 begonnen worden met de renovatie en trekt de familie er begin 2025 in. Een woordvoerder van het bedrijf van Cheung heeft niet gereageerd op een verzoek van Insider om commentaar voor dit verhaal.

Cheung staat er volgens Bloomberg om bekend met zijn privéleven onder de radar te willen blijven, maar zijn vastgoedaankopen zorgen wel steeds voor grote krantenkoppen.

In 2015 betaalde hij bijna 550 miljoen euro voor een stuk grond in de exclusieve wijk Peak in Hongkong. En zijn bedrijf CC Land Holdings kocht in 2017 The Leadenhall Building, een wolkenkrabber van 225 meter hoog in het centrum van Londen die bekendstaat als ‘De Kaasrasp’.

london mansion rutland gate
Een badkamer in 2-8 Rutland Gate. Foto: Beauchamp Estates

Cheung is zeker niet de enige Hongkonger die huizen aan het kopen is in Londen. Insider berichtte al eerder dat rijke inwoners van Hongkong sinds de nieuwe veiligheidswet die China in 2020 invoerde in sneltreinvaart luxueus vastgoed kopen in de Britse hoofdstad.

Ooit waren huizen van boven de 100 miljoen pond (116 miljoen euro) een grote uitzondering in Londen, maar dat wordt steeds normaler. Volgens Wetherell is er een “giga-primemarkt” in Londen voor miljardairs. Er zijn momenteel zo’n 20 al dan niet in aanbouw zijnde woningen in het centrum van Londen die rond de 100 miljoen pond waard zijn, zegt hij.

“Miljardairs zijn er dol op om mooie woningen te bezitten in Londen, want dat is goed voor hun imago”, schrijft Wetherell in een onlangs verschenen rapport van zijn makelaarskantoor. “En ze zijn ook gek op Londen, omdat de vastgoedprijzen elk decennium opnieuw omhoog gaan. Dus hun eigendommen worden ook steeds meer waard.”

Lees meer over miljardairs: