Met het wintersportseizoen voor de deur, kan de discussie met vrienden en familie over de perfecte vakantiebestemming weer beginnen. De beste aprés-ski, de mooiste uitzichten, de beste locatie: iedereen heeft z’n argumenten. Maar het belangrijkste, zeker bij zo’n dure hobby, is toch wel de prijs.

Wintersport is in het algemeen niet goedkoop, maar er zijn grote verschillen binnen Europa.

Holidu, een boekingswebsite voor vakantiehuizen, deed onderzoek naar de prijzen van Europese skigebieden dit seizoen en maakte een lijst van de goedkoopste en duurste gebieden, daarbij kijkend naar de prijzen voor een skipas en accommodatieprijzen per nacht per persoon voor resorts met meer dan twintig kilometer piste.

Dit zijn de drie goedkoopste skigebieden van Europa:

1. Roubin les Buisses, Frankrijk | €40

Dit skigebied in de Franse Alpen is volgens Holidu de goedkoopste wintersportbestemming. Het gebied kent pieken tot ruim 1.900 meter, heeft zeven liften en in het Alpendorp is in het hoogseizoen veel gezelligheid te vinden.

2. Réallon, Frankrijk | €43

Ook de nummer twee (en drie) van deze lijst liggen in de Franse Alpen. In Réallon ligt 30 kilometer aan pistes, toegankelijk via acht liften. Er zijn groene, blauwe, rode en zwarte afdalingen en er is een intiem resort.

3. Lans en Vercors, Frankrijk | €43

Het skigebied van Lans en Vercors ligt tussen de 1.400 en 1.800 meter. Dankzij de 12 liften en 23 kilometer aan pistes, voor alle niveaus, hoef je hier maar weinig in de rij te staan.

Artouste - Laruns, Seyne - Le Grand Puy, Le Collet d'Allevard, Hautacam - Argelès-Gazost en Saint-Léger-les-Mélèzes: in de rest van de top 10 staan voornamelijk Franse bestemmingen. De twee andere goedkope bestemmingen in de top 10 liggen in verrassende landen: Vasilitsa in Griekenland en Kolašin in Montenegro.


Waar Frankrijk hét land is voor relatief goedkope wintersportvakanties, zijn de andere Alpenlanden aannemelijk duurder, zo blijkt uit het onderzoek van Holidu. Italië, Zwitserland en Oostenrijk hanteren de hoogste prijzen.

Dit zijn de drie duurste skigebieden van Europa:

1. Cortina d'Ampezzo, Italië | €258

Op één staat Cortina d'Ampezzo in de Dolomieten, met waanzinnige uitzichten dankzij de pieken tot 2.828 meter. Het gebied kent 27 liften en heeft ruim 120 kilometer aan pistes, voor skiërs en snowboarders van alle niveaus.

2. Obergurgl-Hochgurgl, Oostenrijk | €254

Voor het op een na duurste skigebied in Europa moet je naar Oostenrijk. Obergurgl-Hochgurgl telt 26 liften en 108 kilometer aan pistes op een hoogte van maximaal 3.030 meter. Dit is vaak een van de eerste resorts waar sneeuw ligt.

3. Zermatt, Zwitserland | €250

Skiën in de schaduw van de Matterhorn: een droom voor menig wintersporter. Met 53 liften en maar liefst 322 kilometer aan pistes, ben je hier wel even zoet.

De top tien duurste skigebieden bestaat verder uit: Hintertux Glacier, Gitschberg Jochtal, Madonna di Campiglio, 3 Zinnen Dolomites – Helm/Stiergarten/Rotwand/Kreuzbergpass, Val Gardena (Gröden), Verbier/La Tzoumaz en Kitzbühel/Kirchberg/Kitzski. Ook deze resorts liggen in Italië, Oostenrijk en Zwitserland.

LEES OOK: 15 dingen die je moet checken om goed voorbereid op wintersport te gaan