• Een viertal geldverstrekkers doet, samen met de organisatie achter de NHG-verzekering, een experiment om huurders die voor langere tijd hoge maandlasten kunnen dragen aan een hypotheek te helpen.
  • Vergelijkingssite Moneywise heeft bekeken hoeveel gemiddelde huurders in de negen grote Nederlandse steden aan hypotheek kunnen krijgen met de maatwerkoplossing.
  • Voor huurders in de Randstad lijkt de nieuwe optie voordelig uit te pakken, maar buiten deze regio ligt dat anders.
  • Lees ook: 4 geldverstrekkers doen experiment om ‘duurhuurders’ een hypotheek te geven voor eigen woning

Afgelopen maand maakten vier geldverstrekkers – Aegon, BLG Wonen, Florius en ING – bekend samen met de organisatie achter de NHG-verzekering en de Vereniging Eigen Huis een experiment te gaan starten om 1.000 ‘duurhuurders’ aan een hypotheek te helpen.

Duurhuurders zijn huurders die bewezen hebben voor een lange periode relatief hoge woonlasten te kunnen dragen, zonder dat dit ten koste is gegaan van hun spaargeld of heeft geleid tot oplopende schulden, maar die toch niet voldoende hypotheek kunnen krijgen om een huis te kopen.

Hoeveel kan een duurhuurder nu meer lenen met deze maatwerkoplossing? Financiële vergelijkingssite Moneywise legde negen grote Nederlandse steden naast elkaar om te zien wat de gemiddelde huurder zou kunnen lenen op basis van de nieuwe duurhuur-hypotheek.

Duurhuur-hypotheek levert in Amsterdam het meeste op

Om te bepalen wat een duurhuurder extra kan lenen met de nieuwe hypotheek, heeft Moneywise eerste de gemiddelde huurprijs van een appartement in de negen steden verzameld en berekend wat de standaard maximale hypotheek zou zijn op basis van een inkomen van 50.500 euro per jaar.

Volgens de standaard leenregels mag je met een dergelijk inkomen maximale woonlasten van 800 euro per maand hebben. Dit resulteert dan in een maximale hypotheek van 238.723 euro.

Duurhuurders mogen op basis van de hogere huur die zij betalen, extra bijlenen. Dit betekent dat als je een relatief hoge huur betaalt, de maximale hypotheek ook hoger uitvalt. Deze methodiek heeft echter grote gevolgen, afhankelijk van de stad waar je woont.

Daarmee komt Moneywise tot het volgende overzicht:

In de bovenstaande tabel is te zien dat in een stad als Amsterdam, waar de gemiddelde huur bijna 1.600 euro per maand bedraagt, een duurhuurder die een dergelijke huur kan ophoesten, een hoger bedrag als hypotheek zou kunnen krijgen, dan bijvoorbeeld in Eindhoven of Almere, waar de huren gemiddeld lager liggen.

In Amsterdam kan een duurhuurder, met een inkomen van 50.500 euro per jaar en een gemiddelde huur van bijna 1.600 euro, een hypotheek krijgen van zo'n 310.000 euro.

Ook in de rest van de Randstad lijkt de nieuwe optie voordelig uit te pakken, met 17 procent meer hypotheek vergeleken met het standaardbedrag van 238.723 euro in Rotterdam, 13 procent meer in Den Haag en bijna 12 procent meer in Utrecht.

Maar daarbuiten blijkt de gemiddelde huurder niet heel veel extra te kunnen lenen. In de steden Almere en Eindhoven is het zelfs zo dat de maatwerk-methode van de duurhuur-hypotheek lager uitkomt dan de standaard maximale hypotheek. Volgens Moneywise geldt in dat geval overigens wel de standaard maximale hypotheek van 238.723 euro uit het voorbeeld.

Duurhuur-hypotheek geeft weinig extra ruimte in de huidige woningmarkt

In de steden waar de huren op de vrije markt relatief hoog liggen, kan de duurhuur-hypotheek dus meer financiële ruimte bieden. Maar is dat genoeg om een huis te kunnen kopen?

Een gemiddelde huurder uit Amsterdam zou een hypotheek kunnen krijgen ter waarde van 309.888 euro. Een snelle scan van Moneywise op Funda.nl levert 74 te koop staande woningen op voor een vraagprijs tot 275.000 euro. Gegeven het feit dat je vaak moet overbieden, zit je dan al snel boven 310.000 euro.

Volgens Moneywise is de duurhuur-hypotheek daarom het meest voordelig voor huurders die jarenlang een hoge huur hebben betaald in duurdere steden in de Randstad en een huis willen kopen in de provincie waar de woningprijzen nog een stuk lager liggen. 

LEES OOK: Huis kopen: op deze 5 posten kun je besparen